EU usvojila plan: Iz IPA za BiH 40 miliona eura u 2015.godini

by admin
| 9:07

Iz Sredstava pretpristupne pomoći (IPA) za 2015. godinu za BiH je predviđeno 39,7 miliona eura, od čega se 2,5 miliona eura odnosi na podršku nevladinom sektoru u BiH, a ostatak se trenutno programira, rekao je Endi Mekgafi, portparol Delegacije EU u Sarajevu – pišu Nezavisne novine.

“Programiranje IPA 2015. bi trebalo da bude finalizirano do juna 2015. godine. Sredstva će direktno uticati na građane, pomoći državi da krene naprijed na svom putu ka EU i podržati obnovljeni pristup EU kao što je navedno u zaključcima Savjeta EU donesenim u decembru 2014. godine”, rekao je Mekgafi.

Podsjetio je da je Evropska komisija 17. decembra 2014. godine usvojila Indikativni strateški dokument za BiH, kojim se utvrđuju prioriteti za finansijsku podršku EU za period 2014-2017. godine.

“EU planira podržati sektorske reforme u iznosu od 165,8 miliona eura u sektorima koji se odnose na demokratiju i upravljanje, vladavinu prava i osnovna prava, konkurentnost i inovacije, lokalne razvojne strategije, te na obrazovanje, zapošljavanje i socijalne politike”, naveo je on.

Naglasio je da će se konkretni projekti razviti u saradnji sa BiH vlastima u ovim područjima. Ilustracije radi, naveo je da bi se novac mogao upotrijebiti za projekte za poboljšanje uprave javnih finansija, povećanje efikasnosti pravosudnih sistema, povećanje saradnje u sprovođenju zakona i promovisanje osnovnih ljudskih prava, te u sličnim oblastima.

“Sredstva će biti dostupna putem IPA II. Vlasti BiH su bile ukldanasne u utvrđivanje ključnih oblasti koje će imati najveće koristi od ove pomoći. U ovom procesu konsultovani su Evropski parlament i države članice EU, kao i organizacije civilnog društva, međunarodne organizacije i finansijske institucije”, istakao je on.

(TI)