Poplave u BiH: Vodostaji u opadanju, nema novih klizišta

by admin
| 11:18

Kiša koja je na području Bosne i Hercegovine padala posljednja dva dana ponovo je uzrokovala probleme stanovnicima pojedinih naselja na području Sarajevskog i Zeničko-dobojskog kantona mada ne kao što je to bilo tokom poplava u maju prošle godine.

 

Danas, kako ističu iz civilnih zaštita, rijeke se povlače u svoje korito, a preostaje da se ispumpa voda iz kuća koje su bile poplavljene, javlja Anadolu Agency (AA).

“Stanje na području Kantona Sarajevo se normalizuje. Voda se polako povlači u svoje korito. Većina vodostaja je u opadanju. Ekipe civilne zaštite su stalno na terenu i pružaju pomoć ugroženom stanovništvu. Danas će prioritet biti ispumpavanje vode iz podruma kuća i ostalih objekata”, kazali su za AA iz Civilne zaštite Kantona Sarajevo.

Kako su naveli, voda se sporije povlači iz ulica Hendekuša i Osječki put u sarajevskoj općini Ilidža zbog podzemnih voda koje se nemaju gdje izliti.

U naselju Nemila na području Zenice podvožnjak je još uvijek poplavljen, neprohodan za autobuski i putnički saobraćaj.

“Na regionalnom putu Nemila – Bistričak nakon jučerašnjeg manjeg odrona uspjela se uspostaviti putna komunikacija sa mehanizacijom koja je bila na terenu i izvršila raščišćavanje. Putni pravac u selu Plahovići nakon odrona i klizišta od jutros je prohodan”, kazali su iz Civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona.

Registrovano je klizište koje se nalazi na relaciji Zenica – Babino mjesto Kula, koje ne ugrožava putnu komunikaciju, ali je angažovana mehanizacija i nije bilo daljnjeg pomjeranja. Putna komunikacija Seoci – Živkovići je u funkciji, odron je uspješno uklonjen.

Vodostaji rijeke Bosne, Ribnice,Trstionice i Zgošće na području Kaknja su u padu. Pritoke za sada ne stvaraju veće probleme na tom području.

U Zavidovićima vodostaj rijeka je u padu. Tokom noći vodostaj rijeke Krivaje i Gostović je u padu, dok je rijeka Bosna zadržala visok nivo. Nisu zabilježena izlijevanja na saobraćajnice. Zbog aktiviranja klizišta, zatvoren je lokalni put Brezik-Memići. Aktivirana su i klizište u Stipovićima i Krčevinama, koja za sada ne ugrožavaju ljude i materijalna dobra.

U Maglaju je vodostaj rijeke Bosne u padu od sinoć, a otežano je saobraćanje iz pravca Zenice na ulazu u grad, zbog vode u podvožnjaku.

U mjestu Čole na području Željeznog polja, nakon jučerašnjeg aktiviranja klizišta, djelomično je osposobljena putna komunikacija Donja Golubinja – Mjestova Ravan. Rijeka Željeznica je u granicama normale.

Iz Civilne zaštite ZDK navode da je stanje na zadovoljavajućem nivou, kao i da nije bilo većih problema u otklanjanu posljedica izazvanih obilnim kišama koje su zahvatile ovo područje.

(TI)