Izrada katastra podzemnih voda u FBiH: Od Sarajeva do Tuzle mnogo izvorišta za koje se nije znalo

by admin
| 9:51

U Federaciji BiH ima izvorišta, koja su iskorištena, kao i potencijalnih izvorišta, koja imaju prostora za dodatno zahvatanje podzemnih voda za vodosnadbijevanje – rekao je direktor Federalnog zavoda za geologiju, Hazim Hrvatović za Agenciju FENA komentirajući trenutno stanje podzemnih voda.

To znači, kako ističe, da u Federaciji BiH ima izvora za koja se ranije uopće nije znalo. 

– Tih potencijalnih izvorišta ima od Sarajevskog polja do područja Kaknja, te na određenim lokalitetima na područjima Fojnice, Prozora i Jablanice, kao i Tuzle – kazao je Hrvatović.

U protekle dvije godine, od kada je počeo projekt „Izrada katastra podzemnih voda”, kaže da je više od 1.000 izvora, bunara i bušotina snimljeno i obrađeno. 

Ti podaci su dostavljeni Agenciji za sliv Jadranskog mora, Agenciji za sliv rijeke Save, Federalnoj upravi civilne zaštite i Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, a u narednom periodu biće dostavljeni i svim općinama. 

S obzirom na to da je Vlada Federacije BiH donijela Odluku o odobravanju utroška sredstava posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća za sufinansiranje projekta prevencije „Izrada katastra podzemnih voda (voda namijenjenih za piće)” Hrvatović ističe da će u aprilu biti nastavljen taj projekat.

– Tada ćemo obraditi područja Hercegovine, odnosno Konjica, Jablanice, Ljubuškog, Posušja i Širokog Brijega – navodi Hrvatović, dodajući da su već obrađeni Mostar, Neum, Čapljina i Stolac. 

Na osnovu obrađenih podataka zaključio je da je generalno kvalitet vode dobar. 

U nastavku projekta podaci će se, kako kaže, obraditi kabinetski i laboratorijski a zatim će krajem godine biti dostavljeni Federalnoj vladi na usvajanje. 

Odlukom o odobrenju utroška sredstava Federalnoj upravi civilne zaštite odobrava se korištenje 150.000 KM od sredstava koja se vode na podračunu u okviru Jedinstvenog računa Trezora Federacije BiH. 

Sredstva će biti korištena u naredne tri godine u skladu sa sporazumom između Federalne uprave civilne zaštite i Zavoda za geologiju FBiH. 

Odobrena sredstva bit će iskorištena za kupovinu opreme, koja je neophodna za realizaciju projekta. Oprema podrazumijeva hardver, softver i terenske instrumente. 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.