Zahtjev za promjenu iznosa RTV Takse: RAK BiH uputio svoj stav Parlamentarnoj skupštini BiH

by admin
| 10:55

Trenutno nema osnova za promjenu iznosa RTV takse za javne radio-televizjske servise.

To je prijedlog Vijeća regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH koji je trenutno u parlamentarnoj proceduri Bosne i Hercegovine. S tim prijedlogom će se danas  upoznati nadležna komisija Parlamentarne skupštine BiH. 

Stav da zasad ne treba mijenjati iznos, Vijeće RAK-a je zauzelo na sjednici novembra prošle godine. 

Tome je prethodila sjednica Odbora javnog RTV sistema, kada je rečeno da je pad prihoda od RTV takse alarmantan. 

– U međuvremenu, Odbor nije davao novi prijedlog iznosa buduće takse – kazali su  Agenciji Fena iz RAK-a. 

Vijeće te regulatorne agencije je na novembarskoj sjednici, kao jedan od razloga za ostavljanje na snazi dosadašnjeg iznosa, navelo i sveukupne ekonomske prilike u zemlji, usložnjene dodatno katastrofalnim poplavama što su poharale BiH u maju, a u nešto manjoj mjeri i kasnije, u augustu.

Iz Radio-televizije FBiH, pak, kao jedne od medijskih kuća na koju se pitanje takse i egzistencijalno odnosi, u odgovoru Feni su podsjetili na ono što se, kako kažu, često zaboravlja, a to je da ovoj medijskoj kući od svake prikupljene RTV takse, koja iznosi 7,50 KM, pripadne tek 1,87 KM. Iznos jedne takse se raspoređuje tako što BHRT-u pripadne 50 posto dok RTVFBiH i Radio-televizija Republike Srpske (RTRS) dobiju po 25 posto.

– Stoga je ovdje mnogo važniji objektivan stav javnosti i naših gledatelja o tome šta se može proizvesti i kupiti za taj iznos – navode iz RTV-a FBiH komentirajući stav RAK-a. 

RAK je zakonski obavezan razmotriti i Parlamentarnoj skupštini BiH dostaviti prijedlog o iznosu RTV takse najkasnije šest mjeseci prije isteka važeće Dozvole Sistema, izdate 26.04.2010. godine na rok od pet godina. 

To nalažu Zakon o Javnom RTV sistemu BiH, kao i Opšti uslovi Dozvole Sistema. 

Zakon propisuje i da regulatorna agencija ne razmatra iznos RTV takse više od jedanput svakih pet godina, osim ako Odbor Sistema ne dovede u pitanje iznos takse.

Parlamentarna skupština BiH odlučuje o iznosu RTV takse u roku od 30 dana od  podnošenja prijedloga RAK-a, a visina takse iz prethodne godine važi do stupanja na snagu nove odluke, propisano je također. 

Odbor Sistema može dostaviti Regulatornoj agenciji novi prijedlog iznosa buduće RTV takse. Takav prijedlog može dostaviti jedanput svakih pet godina osim u izuzetnoj situaciji koja dovodi u pitanje funkcioniranje Sistema, propisuje također Zakon.

(TI/Fena)