Kako su glasali Hrvati u BiH: Kolindi Grabar-Kitarović povjerenje dalo 93,8 birača

by admin
| 8:40

U BiH je jučer na izborima za predsjednika Republike Hrvatske glasao 17.281 birač. Hrvati u BiH su svoju podršku uvjerljivo dali novoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović.

Za novu predsjednicu glasalo je 93,8 posto Hrvata iz BiH, a za Ivu Josipovića 6,2 posto birača.

U drugom krugu predsjedničkih izbora glasali su svi registrovani Hrvati iz BiH. Nevažećih listića bilo je 0,28 posto.

Podsjetimo, nakon tijesne borbe sa trenutnim predsjednikom države Ivom Josipovićem, HDZ-ova kandidatkinja postala je nova predsjednica te zemlje. Josipović je vodio sve do 21 sat, kada je broj obrađenih glasačkih listića prešao 80 posto i omjer prebacio u korist Grabar-Kitarović.

Grabar-Kitarović postat će četvrta predsjednica Republike Hrvatske i druga predsjednica iz Hrvatske demokratske zajednice. Također, ona će postati prva žena na čelu susjedne države.

U pobjedničkom govoru Grabar-Kitarović se posebno zahvalila Hrvatima u BiH i ostatku svijeta koji su joj donijeli izbornu pobjedu.

Državljani Hrvatske u našoj zemlji su svoje gjasačko pravo mogli ostvariti na 15 biračkih mjesta.

Deset biračkih mjesta bilo je otvoreno je na području koje pokriva Generalni konzulat Hrvatske u Mostaru, po dva biračka mjesta u Veleposlanstvu Hrvatske u Sarajevu i Generalnom konzulatu u Tuzli te jedno biračko mjesto u Generalnom konzulatu Hrvatske u Banjoj Luci. 

(TI)