Kada ćemo dobiti vakcine: Članovi Predsjedništva danas sa generalnim direktorom WHO-a

by nedim
| 6:55
  •  
  •  
  •  
  •  

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine razgovaraće danas s Tedrosom Adhanomom Ghebreyesusom, generalnim direktorom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), a u vezi s isporukom vakcina protiv koronavirusa BiH.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je da je to jedno od pitanja koje su pokrenuli jer su shvatili razvoj događaja.

“Odlučili smo da mi, kao Predsjedništvo, reagujemo iako to nije posao Predsjedništva. Kao produkt tog sastanka će uslijediti ili su uslijedili brojni sastanci. Očekujemo da se ta stvar razjasni. Mi smo platili vakcine, hoćemo da vakcine dođu u BiH i, naravno, bez obzira na COVAX mehanizam, mi vakcine moramo da nabavljamo gdje god stignemo, ali to mora biti transparentno i otvoreno, građani ove zemlje moraju znati pošto je plaćena svaka doza vakcine”, rekao je Džaferović.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izjavio je da će video sastanak biti prilika da se razjasne nesporazumi sa COVAX-om, Svjetskom zdravstvenom organizacijom i sa Pfizerom kao firmom.

“Da vidimo je li to zaista tako kako oni tvrde ili kako mi. Ispada na kraju da je sve zapelo kod nekih pisama, potpisa koji je ministrica Gudeljević trebala staviti na pismo kojim se preuzima odgovornost od strane BiH za transport i čuvanje te vakcine”, poručio je Komšić.


Kako je rekao, njemu zvuči nevjerovatno da je sve “zapelo” na jednom pismu, jednom potpisu.

(TI/BHRT)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.