Pred izbor Vlade FBiH: Na čelu konačno privrednik i premijer koji dolazi iz TK-a!

by admin
| 10:49

Novi federalni premijer definitvno će biti Fadil Novalić, objavio je magazin Slobodna Bosna.

Bosna je objavila i razloge zbog kojih se stranački vrh SDA odlučio za Novalića ali i otkrila detalje ekonomskog plana novog federalnog premijera.

Slobodna Bosna piše da su Novalićevi poslovni uspjesi bili jedan od najvećih argumenata pri izboru mandatara. On dolazi iz realnog sektora, u kome je radio poslednjih 30 godina. Bio je  menadžer nekoliko uspješnih domaćih i inostranih kompanija. Ekspoze novog mandatara sa interesovanjem čeka poslovna zajednica, jer će ovaj čovijek biti prvi privrednik na čelu najviše izvršne institucije u Fedraciji. Ali i prvi premijer  iz Tuzlanskog kantona.

Kao privrednik, Novalić je ostvario značajne rezultate u autoindustriji. Pod njegovim vodstvom je desetak tvornica sa blizu 1.300  radnika. Revitalizovao je nekoliko državnih kompanija koje su privatizovane, i sve su danas uspješne. Imaju izvoz koji prelazi 100 miliona godišnje. U tom duhu planira voditi i Federaciju BiH.

Njegov ekspoze, prema pisanju Slobodne Bosne, sadrži osam strateških ciljeva usmjerenih na ekonomski rast i otvaranje novih radnih mjesta. Program sadrži 100 mjera ekonomske politike. Na dokumentu je radio Savjet za ekonomsku politiku SDA.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.