Katolici večeras slave Badnje veče

by admin
| 13:36

Rimokatolička i sve hrišćanske crkve koje vrijeme računaju po Gregorijanskom kalendaru slave večeras Badnje veče. Veče uoči Božića.

Božić, po Gregorijanskom kalendaru, proslavljaju Rimokatolička crkva, protestantske i anglikanske crkve, kao i neke pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena.

Srpska i Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora taj praznik proslavljaju prema Julijanskom kalendaru, odnosno 13 dana kasnije.

Prema Jevanđelju Isus Hristos je rođen 25. decembra u Vitlejemu pa se, uz razlike u kalendarima, taj datum kao početak nove ere i nove istorije čovječanstva poštuje u cijelom hrisćanskom svijetu.

U hrišćanstvu se vjeruje da je Hristovo rođenje donjelo svjetlost istine ljudskom rodu i da je tim događajem ispunjeno starozavjetno proročanstvo o rođenju Spasitelja.

Jaslama, u kojima je simbolično predstavljena scena rođenja sa Bogomladencem, Marijom i Josipom, klanjaju se na Božić vjernici u katoličkim crkvama i drugim crkvama zapadnog obreda. 

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.