“Halal para”: Film posvećen rudarima (video)

by admin
| 9:48

U povodu 21. decembra, Dana rudara, i ove godine upriličena je Svečana sjednica Rudnika “Kreka” Tuzla. Bila je ovo prilika za svečanu atmosferu, čestitke, posjete visokih državnih zvaničnika, ali i za poklon rudarima kakav do sada nisu imali priliku dobiti. Menadžment Rudnika “Kreka” ove je godine poklonio svojim rudarima kratki film pod nazivom “Halal para” koji je premijerno prikazan u BKC-u Tuzla prije samog početka Svečane sjednice.

Naime, 21. decembar u našoj zemlji se tradicionalno obilježava kao Dan rudara, i tom prilikom se šira javnost uvjerava o svim specifičnostima rudarskog posla. Autor filma Sulejman Muratović, odlučio je, kako kaže, da ove godine sa svojim timom pokloni više pažnje rudarima i da naprave kratki dokumentarni film koji će pratiti jedan dan u životu jamskog kopača. “Na taj način odlučili smo dočarati dio atmosfere kad je u pitanju ovo plemenito, u našim krajevim često i opasno zanimanje”, kazao je Muratović.

Ovaj kratki film je u konačnici jedna vjerodostojna, pitka i emotivna priča koja gledaocima pomaže da shvate svu težinu rudarskog posla, a istovremeno pokazuje koliko su rudari predani svojoj profesiji, sa poentom da je svaki njihov novčić zarađen na potpuno “halal” način.

Kadrovi u filmu su inspirisani izvrsnim tekstom našeg bh. književnika rahmetli Nedžada Ibrišimovića, kojeg glavni lik u ovom filmu upečatljivo prezentira. Ekranizacija teksta “Halal para” je odobrena od strane porodice rahmetli Nedžada Ibrišimovića a filmska priča je nastala u koprodukciji “One Moment” studija, Fondacije Nedžad Ibrišimović i Legološkog udruženja. Režiju filma potpisuje Sulejman Muratović a glavni lik tumači glumac Irfan Kasumović. Scenario i montažu radili su Muhamed Berbić i Muhamed Kahrimanović.

“Ja se prije svega u ime “Fondacije Nedžad Ibrišimović” zahvaljujem svima koji su na bilo koji način učestvovali u ovom projektu i na taj način dali svoj doprinos. Ekranizacijom ove Nedžadove priče o rudarima nastojimo da očuvamo i na neki način oživimo kulturnu baštinu koju je iza sebe ostavio Ibrišimović” kaže Zlatan Ibrišimović, Nedžadov sin.

Zlatan Ibrišimović predsjednik Fondacije “Nedžad Ibrišimović” najavljuje i druge važne kulturne projekte i programe koji su od značaja za BiH.

Jedan od koproducenata ovog filma bio je i Legološko udruženje koje promovira čitanje. Ovo Udruženje koje je osnovao Nedžad Ibrišimović 2011 god. nastavlja sa realizacijom projekata usmjerenih ka razvoju čitanja i podizanju svijesti o važnosti i značaju pisanog teksta, njegove recepcije i distribucije u raznim formama. U 2015-oj planirali smo realizirati nekoliko projekata. U pripremi je nova Ibrišimovićeva knjiga eseja, članaka, reminisencija i intervjua u koju ćemo uvrstiti i ovu priču o rudarima, rekao je predsjednik Udruženja Oro Ibrišimović, inače jedan od sinova rahmetli Nedžada Ibrišimovića.

Film “Halal para” prema odluci autora, web-premijeru će doživjeti upravo na Bportal.ba.

Pogledajte film posvećen rudarima koji su živote ostavili u jami i braneći domovinu.

Sretno, komorati! Sretan vam Dan rudara!

(TI/Bportal)  https://www.youtube.com/watch?v=aj6QkoVi-q4