Imenovanja: Novalić, privrednik iz Gradačca na čelu Vlade F BiH, ko će biti ministri?

by admin
| 11:23

Iako stranački organi o tome još nisu raspravljali, iz izvora bliskih SDA saznajemo da je najozbiljniji kandidat za novog premijera Federacije BiH Fadil Novalić, privrednik iz Gradačca.

 

Podsjetimo da je u jednom ranije intervjuu zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović najavio kako će na čelu vlade biti ‘čovjek iz privrede’.

Novalić je i ranije bio u kombinacijama, ali je umjesto njega SDA, nakon ostavke Nedžada Brankovića, povjerenje poklonila Mustafi Mujezinoviću.

Novalić je rođen 1959. godine, a široj javnosti je poznat po tome što je gradačački TMD digao na noge nakon agresije na BiH. U međuvremenu je TMD našao strateškog parnera u slovenačkom Cimosu, koji je i kupio TMD. Dolazak Slovenaca rezultirao je gašenjem pojedinih proizvodnih pogona, prije svega onog u Srebrenici, a Novalić je zbog toga što nije želio prihvatiti takvu poslovnu politiku dobio otkaz. Novalić je aktivan i kao savjetnik-volonter načelnika Općine Gradačac za privredu, a nalazio se i na čelu FK Zvijezda u njegovim najboljim danima.

U opticaju za premijersku stolicu je i Erdal Trhulj, dosadašnji ministar industrije, energetike i rudarstva, ali njegove šanse umanjuje medijsko lobiranje Bakira Alispahića, ‘rashodovanog’ kadrovika SDA.

Osim Novalića, za sada, na mjesto u Vladi Federacije, po svemu sudeći, mogu računati i Aljoša Čampara, aktuleni dogradonačelnik Sarajeva, te Edin Ramić, savjetnik člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Čampara je najozbiljniji kandidat za ministra unutrašnjih poslova, dok bi Ramić trebao preuzeti upravljanje Ministarstvom za raseljene osobe i izbjeglice.

Zbog toga su se razni lobiji u posljednjih nekoliko dana putem medija okomili naročito na Ramića, jer su im ugroženi planovi da na čelo ovog ministarstva dovedu svoje kadrove.

U opticaju je još nekoliko imena za ministarske pozicije, ali će krajnji raspored ministarstava zavisiti i od međustranačkog dogovora SDA-HDZ-DF i vjerovatno BPS-a.

(Tuzlainfo/ Bportal)

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.