Upozorenje: Pojavili se lažni “federalni inspektori”, na licu mjesta naplaćuju kazne

by admin
| 11:51

Federalna uprava za inspekcijske poslove upozorila je danas na pojavu lažnih “federalnih inspektora” na području Hercegovačko-neretvanskog kantona.

 

Stoga, iz ove uprave informiraju javnost i privredne subjekte na području cijele Federacije BiH da prilikom inspekcijskog pregleda od osoba koje se predstavljaju kao inspektori obavezno traže službene legitimacije.

U Upravi imaju saznanje da lažni inspektori od privrednih subjekata traže uzimanje uzoraka za vršenje laboratorijskih analiza, te ukoliko privredni subjekt ne vrši djelatnost u skladu za zakonom naplaćuju kazne na licu mjesta.

– Upućujemo sve privredne subjekte da ukoliko utvrde postojanje bilo kakve sumnje prilikom dolaska inspektora, pored navedenih zakonom propisanih prava, obavezno kontaktiraju Federalnu upravu za inspekcijske poslove na broj telefona 033/563-350 ili 033/563-360, kako bi potvrdili identitet službenih osoba,inspektora – ističe se u saopćenju.

Napominje se da je još od 2006. godine stupanjem na snagu Zakona o prekršajima u FBiH način naplaćivanja kazni propisan prekršajnim nalogom, odnosno niti jedan inspekcijski organ u Federaciji BiH nema zakonska ovlaštenja naplate bilo kakvih kazni na licu mjesta prilikom inspekcijskog pregleda.

Također, skreće se pažnja da i naknadu za vršenje laboratorijskih analiza, a na osnovu inspekcijskih kontrola, ne mogu naplatiti inspektori, već akreditovane laboratorijske kuće, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

(TI/Fena)

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.