Meteoalarm: Narandžasto upozorenje, očekuju se obilne padavine u BiH

by admin
| 17:01

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je narandžasto upozorenje za 1. i 2. decembra kada se očekuju obilnije padavine na jugu i jugozapadu Bosne.

Očekivana količina padavina je od 15 do 50 mm, lokalno i više od 50 mm, saopćeno je iz Federalnog hidrometerološkog zavoda BiH.

U nedjelju u Bosni i Hercegovini se očekuje pretežno oblačno vrijeme sa mjestimičnom kišom, a ponegdje uz kišu moguća je i grmljavina.

Više padavina se očekuje u Hercegovini i jugozapadnim područjima. U Bosni po kotlinama biti će magle ili niskih oblaka. Očekivana količina padavina u toku 24 h: U Hercegovini i jugozapadnim područjima od 15 do 30 mm, a u ostalim djelovima od 5 do 20 mm. Vjetar će biti slab, u sjevernim područjima istočnog i sjeveroistočnog smjera, u ostalim dijelovima zemlje južnog i jugoistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura kretat će se od 7 do 12, na jugu do 17 stupnjeva.

U ponedjeljak će u Bosni i Hercegovini biti oblačno vrijeme sa kišom, a ponegdje uz kišu mogući su i pljuskovi sa grmljavinom, a na planinama sa susnježicom ili snijegom. Intenzivnije padavine očekuju se u Hercegovini i jugozapadnim područjima. Očekivana količina padavina u toku 24 h: u Hercegovini i jugozapadnim područjima od 15 do 50 mm, lokalno i više, a u ostalim djelovima od 10 do 25 mm. Vjetar u Bosni bit će umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini umjeren do pojačan južnog smjera. Jutarnja temperatura iznosit će od 4 do 8, na jugu do 12, a najviša dnevna temperatura od 7 do 14, na jugu do 18 stupnjeva.

U utorak se u Bosni i Hercegovini očekuje oblačno vrijeme sa mjestimičnom kišom, na planinama je moguć slab snijeg. Nešto više padavina očekuje se na jugu i jugozapadu zemlje. Očekivana količina padavina u toku 24 h: u Hercegovini i jugozapadnim područjima od 10 do 25 mm. Vjetar će biti slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura kretat će seod 2 do 6, na jugu do 11, a najviša dnevna temperatura od 3 do 8, na jugu do 16 stupnjeva.

U srijedu će u Bosni i Hercegovini biti pretežno oblačno vrijeme sa mogućom slabom kišom mjestimično, a na planinama je moguća susnježica ili slab snijeg. Jutarnja temperatura iznosit će od 2 do 7, na jugu do 11, a najviša dnevna od 4 do 10, na jugu do 16 stupnjeva, saopćeno je iz Odsjeka za analizu i prognozu vremena Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

(TI/Fena)