Agencija za statistiku BiH: Rezultati popisa stanovništva tek iduće godine!

by admin
| 10:15

U skladu s planom aktivnosti na obradi popisnog materijala, objava konačnih rezultata popisa u BiH će započeti u 2015. godini. Prvo će biti objavljen ukupni broj stanovnika, starosna i spolna struktura stanovništva, do nivoa naseljenih mjesta, kazala je za Agenciju FENA Mirsada Adembegović, savjetnik za odnose sa javnošću Agencije za statistiku BiH.

Po njenim riječima, trenutno se radi na kontroli i validaciji podataka i definisanju pravila za izvođenje kategorija stanovništva, od kojih je najvažnija broj stalnih stanovnika BiH, odnosno rezidenata, u skladu sa Zakonom o popisu u BiH, Metodologijom popisa u BiH i međunarodnim preporukama.

“Za ovu aktivnost Delegacija Evropske Komisije u BiH osigurala je tehničku pomoć u vidu međunarodnih eksperata iz oblasti editovanja i kontrole popisnih podataka, koji počinju sa radom u  decembru 2014. godine. Statističke institucije također rade na pripremi diseminacionih tabela, kao i knjiga za objavljivanje rezultata popisa”,  kazala je Adembegović.

Dodala je da je u toku i redovna međunarodna monitoring misija u kojoj eksperti iz IMO tima, zajedno sa osobljem iz statističkih institucija u BiH, rade na analizi do sada obrađenih podataka popisa.

Vijeće ministara BiH usvojilo je jučer, na sjednici u Sarajevu, Informaciju Agencije za statistiku BiH o aktivnostima na obradi podataka popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Bosni i Hercegovini.

Prema Informaciji, sve aktivnosti na obradi popisnih materijala odvijaju se sukladno planu koji je usvojilo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine te će objavljivanje rezultata popisa početi u 2015. godini.

Popis je izvršen na ukupno 24.319 popisnih krugova na teritoriju BiH. Obrada podataka je započela 27. siječnja 2014. godine, a do 1. listopada u cijelosti je završena ručna priprema materijala, skenirano je 90 posto od ukupnog broja popisnih krugova, za 85 posto materijala završeno je optičko prepoznavanje sadržaja popisnica i unos u bazu podataka, a šifrirano je 60 posto  od ukupnog broja tekstualnih odgovora.                    

(TI/FENA)