BiH: Od danas obavezna zimska oprema za motorna vozila

by admin
| 6:48

U periodu od 15. novembra do 15. aprila naredne godine na teritoriji BiH zakonski je obavezno posjedovanje i korištenje zimske opreme, bez obzira na vremenske uslove.

Prema uputi Ministarstva komunikacija i prometa BiH, Sektora za transport, pod zimskom opremom podrazumijevaju se: pneumatici sa zimskim profilom na svim točkovima (dubina gazećeg sloja minimalno četiri milimetra) ili pneumatici sa ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno četiri milimetra) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova.

Dodatno za teretna vozila i autobuse u zimsku opremu ubraja se lopata i vreća pijeska. Na vozila se ne smiju postavljati gume sa ekserima, podsjećaju iz BIHAMK-a. U nekoliko koraka pripremite vozilo za zimske uslove vožnje.

Provjerite imaju li gume dovoljnu dubinu profila i da li je pritisak zraka u gumama odgovarajući. Gume trebaju imati najmanje četiri milimetra profila, dok pritisak zraka u istima treba povećati za 0,15 bara. Vožnja sa preniskim pritiskom u gumama povećava potrošnju goriva, nepotrebno trošenje guma, kao i pogoršanje voznih i upravljačkih svojstava vozila.

Zbog toga što se motorno ulje na niskim temperaturama zgušnjava, usljed čega je mnogo teže startovati motor, treba koristiti ulja manjeg viskoziteta.

Tekućina u sistemu za hlađenje može se zamrznuti, te tako oštetiti hladnjak ili blok motora. Potrebno je provjeriti koncentraciju rashladne tekućine (antifriza i sl.) i po potrebi je promijeniti. Niže temperature znatno slabe kapacitet akumulatora. Ispražnjen akumulator, također, može se smrznuti. Akumulator treba biti potpuno napunjen i ispravan. Kablovi i polovi trebaju biti očišćeni i zategnuti.

Tekućinu za pranje vjetrobrana treba obogatiti tekućinom protiv zamrzavanja da ne bi došlo do oštećenja njenog rezervoara ili električne pumpe.

Provjeriti u kakvom su stanju metlice brisača i drugi uređaji koji omogućavaju normalnu vidljivost iz vozila.

Pažljivo provjeriti izduvni sistem da nije oštećen ili da ne propušta zbog mogućeg trovanja ugljenmonoksidom.

Potrebno je podmazati sistem za vješanje i dijelove šasije, sajle, mehanizme ručne kočnice. Da ne bi zaledile, potrebno je podmazati i brave vrata i prtljažnika.

Potrebno je jednom mjesečno dodati sredstvo za odmrzavanje u rezervoar za gorivo kako bi spriječili zamrzavanje vlage i blokiranje cjevovoda za gorivo.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.