Kablovski operateri u BiH upozoravaju: Zaustavite monopol Sport Kluba!

by admin
| 20:19

Asocijacija kablovskih operatera (ACOP) ponovo se obratila Kokurencijskom vijeću BiH sa zahjevom da sankcionira zloupotrebu tržišnog položaja Sport kluba u vlasništvu srbijanskog tajkuna Dragana Šolaka, kome je godinu ranije već izrečena kazna u iznosu od 125 hiljada KM.

Konkurencijsko vijeće BiH primorano je ponovo, nakon samo godinu dana, staviti na tapet televizijski kanal Sport klub, u vlasništvu Telemacha, koji drastično krši elementarna pravila tržišne fer konkurencije u BiH.

Prije nešto više od godinu dana, Sport klubu je odrezana kazna u iznosu od 125.000 KM, a Konkurencijsko vijeće BiH, osim novčane kazne, naložilo je vlasnicima ovog kanala obavezu da bez odlaganja utvrde jasna i trasnparentna pravila pod kojima bi Sport klub bio dostupan svim zainteresiranim kablovskim provajderima u BiH.

Vlasnici Sport kluba su ispoštovali prvi dio sankcije, platili su novčanu kaznu od 125.000 KM, no drugi dio sankcije, koji se odnosi na poštovanje fer konkurencije, nisu ispunili ni do danas.

Tako se naime tvrdi u novoj prijavi koju je Konkurencijskom vijeću BiH prije nekoliko dana uputila Asocijacija kablovskih operatera BiH (AKOP), u kojoj se Konkurencijsko vijeće BiH na vrlo argumentiran način upozorava na očigledan pokušaj stvaranja tržišnog monopola od strane Telemacha i njegovog stvarnog vlasnika, tajkuna iz Srbije Dragana Šolaka.

Šolakov Telemach je najveći kablovski provajder u BiH i pri tome stvarni vlasnik kanala Sport klub koji je ekskluzivno rezerviran za Telemachove korisnike. Kako je riječ o atraktivnom sportskom programu, koji drugi kablovski operateri nikako ne mogu osigurati, jer su prava prodata Sport klubu za cijelu BiH, Telemach je u izrazito povlaštenom tržišnom položaju i po tom osnovu ubrzano preuzima sve veći dio tržišnog kolača, piše Slobodna Bosna.

Uz sve to, Telemach je najavio i preuzimanje nekoliko kablovskih provajdera, što bi u konačnici moglo rezultirati potpunom tržišnom dominacijom, u nekim dijelovima BiH i potpunim monopolom, kao iz najgorih vremena socijalističke dogovorne ekonomije.

Na taj način, Telemach ne podriva tržišnu poziciju samo kablovskih provajdera, nego opasno srozava vrijednost državnog kapitala BH Telecoma i njegovog servisa Moja TV. Za razliku od BH Telecoma koji do svojih korisnika dolazi regularnim putem, korištenjem regularne kablovske infrastrukture,Telemach se agresivno širi „na divlje“, korištenjem ilegalnih kablova nakačenih na stubove ulične rasvjete, bez ikakve dozvole i suglasnosti nadležnih institucija.

Asocijacija kablovskih operatera zahtijeva od Konkurencijskog vijeća BiH da uspostavi jasna pravila fer konkurencije na tržištu kablovskih provajdera, odnosno da kazni i dokine monopolsku zloupotrebu Sport kluba, koja ruši elementarne principe tržišne utakmice.

(TI)