Izgrađen most Svilaj na rijeci Savi: U prometu nakon završetka radova na dijelu trase u BiH

by nedim
| 16:31
  •  
  •  
  •  
  •  

Most preko Save kod Svilaja završen je u cijelosti, objekt je bez uvjetnih primjedbi prošao tehnički pregled nakon čega slijedi izdavanje uporabne dozvole, dok će puštanje u promet biti po dovršetku radova na dijelu trase u Bosni i Hercegovini, priopćili su u petak iz Hrvatskih autocesta (HAC).

Izgradnja tog važnog međudržavnog mosta započela je 2016. godine, a most je zajednička investicija Republike Hrvatske (Hrvatske autoceste) i Bosne i Hercegovine.

Vrijednost izvedenih radova je 171,8 milijuna kuna (oko 22,6 mil EUR) s tim da na temelju međudržavnog sporazuma svaka država financira projekt s udjelom od 50%. Udio Republike Hrvatske je 58% sufinanciran bespovratnim sredstvima Europske unije, odnosno Instrumenta za povezivanje Europe (CEF).

Radove na izgradnji mosta izvodila je tvrtka Hering.

Građevina je ukupne duljine 660 i širine 29 metara, sastoji se od dva zasebna objekta (uzvodni i nizvodni) od kojih svaki ima tri vozna traka.

Most se nalazi na Koridoru 5C Budimpešta–Beli Manastir–Osijek–Sarajevo–Ploče, na autocesti A5, dionici Sredanci–granica BiH. Ujedno je kontaktna točka autocestovne mreže Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Značajan dio teretnog prometa s graničnog prijelaza Slavonski Brod–Brod, preselit će se na granični prijelaz Svilaj, što će rezultirati velikim rasterećenjem prometa na samom graničnom prijelazu kao i prometnog opterećenja kroz Slavonski Brod.

Omogućit će se i funkcionalnost Koridora 5C, bolja prometna povezanost RH i BIH kao i integracija u mrežu TEN-T, kažu u HAC-u.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.