Agencija za antidoping kontrolu: Rukometaš iz Gračanice treći dopingovani sportista u BiH ove godine

by admin
| 9:00

Bivši rukometni reprezentativac Bosne i Hercegovine, rukometaš Rukometnog kluba „Gračanica“ Husejin Salkić, bio je pozitivan na amfetamin prilikom doping kontrole koju je sprovela Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine na rukometnoj utakmici između RK „Gračanica“ i „HMRK Zrinjski“ Mostar, odigranoj 03.10.2014. godine u Gračanici.

Za počinjeni antidoping prekršaj Svjetskim antidoping kodeksom predviđena je kazna od 2 (dvije) godine zabrane takmičenja – nepodobnosti, a organ nadležan za izricanje kazne je Rukometni savez Bosne i Hercegovine.

Rukometaš Salkić se u pismenoj izjavi odrekao prava na analizu uzorka „B“, izrazio je žaljenje zbog učinjenog antidoping prekršaja, posebno ističući profesionalnost kompletne procedure doping kontrole, te iskazao spremnost za učešće u edukativnim aktivnostima Agencije.

O ovom doping pozitivnom rezultatu obaviješteni su, osim Rukometnog saveza BiH, Svjetska antidoping agencija – WADA, Međunarodna rukometna federacija IHF i Evropska rukometna federacija – EHF.

Ovo je treći slučaj kršenja antidoping pravila u ovoj godini. Prethodno su sa dvije (2) godine zabrane takmičenja kažnjeni kick bokseri Ermin Velagić (pozitivan na efedrin) i Asim Selimović (odbijanje doping kontrole).

U 2014.godini Agencija je izrekla opomene za šest (6) sportista zbog toga što nisu bili dostupni za doping kontrolu u odgovarajućem terminu navedenom u obrascu za lokaciju.

Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine poziva sve one koji imaju saznanja o kršenju antidoping pravila da obavijeste Agenciju na poznate kontakte u cilju poduzimanja mjera u suzbijanju dopinga u sportu.

Agencija za antidoping kontrolu BiH će nastaviti sa aktivnostima prevencije, edukacije i doping kontrole u cilju sprječavanja dopinga u sportu u BiH – saopšteno je iz ove Agencije.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.