Iako je potpisivala akte: Zašto se u aferi “respiratori” ne spominje ime Jelke Milićević?

by nedim
| 19:58
  •  
  •  
  •  
  •  

Istražni organi u Bosnu i Hercegovini ovih dana su u petoj brzini. Svakodnevno u javnost dolaze informacije o novim aktivnostima vezanim za istagu o aferi “Srebrena malina” i ostalim nabavkama koje je sprovodila Federealna uprava civilne zaštite – piše Oslobođenje.

Tako su večeras u zgradi SIPA-e saslušani akteri afere Fikret Hodžić, direktor “Srebrene maline”, Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite kao i premijer FBiH Fadil Novalić.

Očito je da tužilaštvo izdaje naloge za različite pretrese, saslušanja i akcije ali je zanimljivo da se do sada u javnosti ali ni u akcijama tužilaštva i SIPA-e nije pojavilo ime komadantice Federalnog Štaba civilne zaštite Jelke Miličević iako je i ona potpisala određene akte.

Podsjetimo Jelka Miličević je 16.02.2020. potpisala odredbu kojom se iz sredstava civilne zaštite dodatno izvoja 700.000 KM za UKC Tuzla, 900.000 KM UKC Sarajevo, 600.000 KM za UKC Mostar i 300.000 KM za Bolnicu Safet Mujić u Mostaru. Dokumetacija je pretresena samo u Sarajevu, a ostali klinički centri se do sada i ne spominju.

Pojašnjenja radi akcije odnosno trošenje novaca Federalna uprava civilne zaštite predlaže, a Štab odobrava. Pa je jasno da je i komandantica aminovala trošenje novaca te samim tim snosi i odgovornost ako se trošio na nezakonit način.


O tome kako je započeo cijeli proces nabavke respiratora svjedoči “Odluka o nabavci materijala i opreme u uslovima pogoršane epidemiološke situacije”, koju je 1. aprila potpisala Miličevićeva u svojstvu zapovjednice Federalnog štaba civilne zaštite.

Kada je Solak sa firmom “Srebrena malina” sklopio ugovor (koji je dostupan javnost), on nije mogao uplatiti novac sam, jer ga nije imao na svome nekome računu. Novac je cijelo vrijeme na računu Trezora. Miličević je u svojstvu zapovjednice Federalnog štaba civilne zaštite imala puno pravo da traži ugovor od Solaka, prije nego što je kao ministrica finansija odobrila bilo kakvu isplatu iz budžeta.

Također, kao ministrica finansija, Miličević je imala puno zakonsko pravo i obavezu da odmah pošalje budžetsku inspekciju u FUCZ, ako je posumnjala u zakonitost nabavke ali to nije uradila.

Hoće li pobrojani potezi Jelke Miličević, komandantice i ministrice biti predmet istrage i da li će joj neko od nadležnih postaviti pitanja vezana za protekla dešavanja saznat ćemo uskoro.

(TI/Oslobođenje.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.