GO SDP BiH nakon izbornog kraha: Ostavku podnio samo Denis Bećirović

by admin
| 8:23

Glavni odbor Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine na sjednici završenoj kasno večeras donio je odluku o održavanju vanrednog kongresa stranke, prenosi Anadolu Agency.

Vanredni kongres SDP-a bi trebao biti održan 6. decembra ove godine, a na njemu će, najvjerovatnije, biti birano kompletno rukovodstvo stranke.

O ovome, kao i lošem izbornom rezultatu SDP-a na općim izborima održanim 12. oktobra, raspravljalo se na cjelodnevnoj sjednici GO SDP-a, najvišeg stranačkog tijela koje zasjeda između dva kongresa.

SDP je nakon općih izbora u BiH doživio izborni poraz, smanjivši značajno svoje učešće u državnim tijelima za koje su birani predstavnici na izborima, dok je i SDP-ov kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakir Hadžiomerović također izgubio izbornu trku.

Izborni poraz bio je glavni razlog za ostavke pojedinih članova užeg rukovodstva SDP-a odmah nakon izbora, koje nisu prihvaćene, nakon čega je donijeta odluka o održavanju sjednice Glavnog odbora.

Tokom današnjeg zasjedanja GO SDP-a, koje je bilo zatvoreno za javnost, kako saznaje AA, najviše je bilo riječi o tome da li će kongres stranke biti redovni ili vanredni, ali je bilo riječi i o poziciji predsjednika te stranke Zlatka Lagumdžije.

No, ostavku na mjesto potpredsjednika SDP-a tokom sjednice GO-a podnio je samo Denis Bećirović, inače SDP-ov poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH u dosadašnjem mandatu i kandidat te stranke koji je osvojio najviše glasova na općim izborima. Novinarima je pri izlasku sa sjednice GO-a rekao kako mu se čini da sve ide ka “izrežiranom kongresu”.

(TI/AA)

 

Vezana vijest: Na glavnom odboru padaju teške riječi: “Zakuhali” krajiški i tuzlanski SDP?

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.