Na glavnom odboru padaju teške riječi: “Zakuhali” krajiški i tuzlanski SDP?

by admin
| 16:01

Sjednica Glavnog odbora SDP-a koja je počela jutros u 10:00 sati još uvijek traje.

Novinarima nije dozvoljeno prisustvo sjednici, ali nezvanične informacije kazuju da je na sjednici itekako burno i žustro.

Kako priča kruži stvari su “zakuhali” krajiški i tuzlanski SDP. Kritike predstavnika ovih odbora SDP-a usmjeren su na Zlatka Lagumdžiju i njegove ljude koje krive za debakl na izborima.Tako posljednje infomacije kazuju da nema većine da se izglasa odluka o održavanju vanrednog kongresa SDP-a, javlja novinska agencija Patria.

Kako su novinari mogli čuti na licu mjesta, sjednica bi mogla dugo potrajati. Prema dostupnim informacijama, u sali gdje se održava ova sjednica vlada prilično napeta i naelektrisana atmosfera.

Visoki funkcioneri SDP-a Svetozar Pudarić, Nermin Nikšić i Lidija Korać imenovani su u grupu koja će napraviti radnu verziju Statuta.

Član Glavnog odbora stranke Selim Bešlagić kazao je novinarima prije početka današnje sjednice da ne postoji vanredni kongres nego bi trebao biti održan redovni kongres jer ne postoji statutarna odredba po kojoj bise mogao održati vanredni kongres, javlja Fena.

On smatra da nema vanredne situacije sa aspekta države i ako je bilo takve situacije to onda bilo u februaru kada su se dogodili masovni protesti građana koji su rezultirali paljenjem nekoliko zgrada institucija.

Dodaje da se kongres mora pripremiti te zaključuje da SDP-u treba izvještajni kongres na kome će se podnijeti referati o svemu šta je rukovodstvo SDP-a uradilo kako bi se došlo do rješenja za SDP BiH.

Ostavke na fukcije u SDP-u ranije su podnijeli Nermin Nikšić, Lidija Korać, Damir Hadžić, Saša Magazinović, Hamdija Lipovača i drugi visoki zvaničnici, a Bešlagić kaže da ih podržava samo ako su podnesene iz moralnih razloga i zbog loših rezultata stranke na oktobarskim izborima.

Generalni sekretar SDP-a Nermin Nikšić smatra da bi današnja sjednica trebala opredijeliti daljnji tok djelovanja stranke budući da je Predsjedništvo SDP-a podržalo stav da se organizira vanredni kongres stranke.

– Ovakvi izborni rezultati se ne mogu smatrati redovnom procedurom te ćemo danas vidjeti raspoloženje članova Glavnog odbora. Ukoliko se Glavni odbor opredijeli za vanredni kongres, Predsjedništvo stranke je da se odbiju ostavke – pojašnjava Nikšić.

Oporavak

Damir Hadžić, potpredsjednik SDP-a, smatra da treba biti održan vanredni kongres i to da bude održan u narednih četrdesetak dana poštujući statutarnu proceduru nakon čega bi se krenulo u oporavak SDP-a nakon posljednjih izbora.

Pojasnio je da oporavak podrazumijeva da članstvo SDP-a i organi stranke izaberu novo rukovodstvo no podvlači da ne zna ko će biti dio novog rukovodstva, ali je kazao da dio rukovodstva neće biti aktuelni predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija koji prisustvuje današnjoj sjednici Glavnog odbora.

Potpredsjednik SDP-a Denis Bećirević rekao je da su ovoj stranci potrebne istinske reforme, kadrovske, ali i svake druge.

– Ja sam protiv brzopletog vanrednog kongresa i smatram da se stvari trebaju spustiti na općinske i kantonalne organizacije. Tu treba prekinuti s praksom da se sve donosi u vrhu stranke – kazao je Bećirević, komentirajući ponuđene ostavke njegovih kolega ističe da su ostavke trebale biti podnijete na sjednici Glavnog odbora.

Potpredsjednik Glavnog odbora Jasmin Imamović naglasio je da prije svega treba poštovati statut stranke.

– Nadam se da ćemo svi imati jednaku priliku da iznesemo stavove i mišljenja o stanju u stranci i o tome koji je najbolji put ka jačanju SDP-a – istakao je Imamović.

Dodaje da sebe ne vidi kao novog predsjednika SDP-a, te nije htio komentirati zašto je u ponedjeljak napustio maratonsku sjednicu Predsjedništva SDP-a.

Inače, sjednica Glavnog odbora koja se održava u sali Općine Centar zatvorena je za javnost, a Glavni odbor donosi odluke natpolovičnom većinom prisutnih na sjednici.

(TI/Bportal.ba)

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.