Nova sjednica FUCZ-e: Otvaranje tržnih centara moguće već od sutra

by nedim
| 17:14
  •  
  •  
  •  
  •  

Federalni štab civilne zaštite već sutra bi mogao donijeti odluku o otvaranju tržnih centara, saznajemo iz dobro obaviještenih izvora – piše Oslobođenje.

S obzirom na dosadašnju praksu, prilikom ublažavanja mjera zabrane, da sve takve odluke stupaju na snagu danom donošenja, ako bude data dozvola za ponovno otvaranje tržnih centara, moguće je da će ovi objekti biti otvoreni već sutra nakon sjednice Štaba ili najdalje u četvrtak ujutro.

Naime, za sutra je zakana sjednica Federalnog štaba civilne zaštite, na kojem će se raspravljati o preporukama o kojima je danas razgovarao Krizni štab Ministarstva zdravstva FBiH. Međutim, nije isključeno, kao što se to već dešavalo, da FŠCZ donese odluke o ublažavanju mjera i bez preporuka Ministarstva zdravstva.

S obzirom da, srećom, nije došlo do povećanja broja oboljelih zbog do sada donesenih odluka o ublažavanju mjera, među kojima je ponovno otvaranje kafića, frizerskih i kozmetičarskih salona, javnog prevoza, prodavnica svih vrsta roba…, uveliko se razmišlja o ponovnom otvaranju tržnih centara.

Također, na sutrašnjoj sjednici Federalni štab civilne zaštite će morati razmotriti i sve ostale mjere zabrane koje su do sada uvedene, kao što su rad ugostiteljskih objekata u unutrašnjosti objekta, rad bazena i drugo, s obzirom da rok važenja svih dosadašnjih nareddbi o zabranama ističe u subotu 30. maja. Čak i ako ne budu sutra raspravljali o svim tim zabranama, izvjesno je da će FŠCZ morati u četvrtak ili u petak održati barem još jednu sjednicu.


No, bez obzira kakve odluke budu donesene u vezi sa ostalim mjerama, saznajemo da će sigurno biti produžen rok važenja naredbi o nošenju zaštitnih maski, kao i o održavanju socijalne distance.

(TI/Oslobođenje.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.