Iz WHO upozoravaju: Drugi val koronavirusa u Europi je neizbježan, kada ga možemo očekivati?

by nedim
| 17:00
  •  
  •  
  •  
  •  

Dok polako popuštaju mjere uvedene zbog koronavirusa, Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da SARS-CoV-2 “možda nikada neće nestati”. Zabrinutost od drugog, a možda i trećeg vala zaraze raste, piše Deutsche Welle.

U početku je izgledalo kao da će se život vrlo dugo odvijati iza zatvorenih vrata, možda čak i do kraja ljetnih praznika. Ali onda se situacija odjednom promijenila i vrata su se otvorila prije nego što se mislilo. U Njemačkoj, Španjolskoj, Grčkoj i drugim zemljama ukinute su najrestriktivnije mjere. Ali raste zabrinutost da bi planetu mogao zahvatiti drugi val pandemije.

Već sada se pojavljuju prvi predznaci drugog vala ovog novog koronavirusa: Kina i Rusija bilježe nove infekcije, a čak i u Južnoj Koreji, koja je nakon prvog vala bila hvaljena zbog uspješnog suzbijanja širenja epidemije, građani se ponovo inficiraju virusom SARS-CoV-2.

Drugi val manje-više neizbježan

“Ovaj virus bi se mogao razviti u još jedan endemski virus u našim društvima. Možda nikada neće nestati”, rekao je Mike Ryan, direktor Zdravstvenog programa za hitne slučajeve Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) na jednoj konferenciji za medije.

Ni drugi virusi, na primjer HIV, nisu jednostavno nestali, kaže Ryan. Ali, znanstvenici su razvili lijekove koji virus drže u šahu i zaraženom omogućavaju život u koegzistenciji s patogenom. Vrlo malo virusa je iskorijenjeno, poput virusa velikih boginja.

Svi drugi virusi su i dalje među nama. Pojedini se povremeno vraćaju – kao na primjer tuberkuloza. Ako pogledamo unazad, vidimo da drugi val jedne pandemije može biti mnogo gori od prvog.

Španjolska gripa je došla i ostala

Španjolska gripa 1918. došla je u tri velika vala i kako se procjenjuje, odnijela je 50 milijuna života. Pandemija je počela u ožujku 1918. Vrhunac je dostigla tijekom drugog vala krajem iste godine. Centri za kontrolu i prevencije bolesti (CDC) u Sjedinjenim Američkim Državama polaze od toga da je drugi val odgovoran za najviše smrtnih slučajeva u SAD-u (zemlji u kojoj je, kako se pretpostavlja, virus i nastao). Početkom 1919. je došao treći val i trajao je do sredine te godine. Virus vjerojatno nikada nije u potpunosti nestao.

Prema jednoj studiji iz 2006. svi slučajevi influence A – zaraze koja pogađa ptice i sisavce – od pandemije španjolske gripe su “uzrokovani nasljednicima virusa iz 1918.”.

Nema međunarodnih standarda za drugi val

Kako bi se umanjio rizik od izbijanja novog vala infekcija, Svjetska zdravstvena organizacija savjetuje u obnovljenoj strategiji za covid-19 od 19. travnja da se popuštanje mjera vrši “postupno”, “temeljeno na evidenciji i dokazima”.

“U idealnom slučaju, između pojedinačnih faza bi se trebala napraviti pauza najmanje dva tjedna (vrijeme inkubacije covida-19). Tako bi bilo dovoljno vremena da se reagira na odgovarajući način”, navode u SZO-u.

O tome, međutim, u Njemačkoj nema ni govora. Škole su počele drugu fazu otvaranja samo četiri dana nakon što je počela nastava za više razrede; dakle, bez savjetovana dva tjedna pauze.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.