Kazao je ovo član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez na današnjoj press konferenciji predstavnika federalnih institucija povodom stanja nesreće uzrokovanog pojavom koronavirusa na području FBiH.

– To su slučajevi iz Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog i Kantona Sarajevo. U protekla 24 sata u bazu podataka uneseno je još 1.500 testova o kojima sam jučer govorio. To su negativni testovi koji su bili urađeni, a nisu uneseni u bazu podataka – kazao je Čerkez.

Dodao je kako će do 30. maja važiti mjere samoizolacije, koje su dale rezultat i da će one dati “jednu garanciju da u ljetni period ulazimo pod kontrolom”.

– Federalno ministarstvo zdravstva dalo je saglasnost laboratorijama kliničkih centara, te Veterinarskom fakultetu, koje imaju mogućnost komercijalnog testiranja za sve osobe koje imaju potrebe za testiranje i odlazak vani. Uskoro će se i to moći. Pitanje je samo koje zemlje traže testove. Neke su to ukinule, neke još traže – kazao je Čerkez.


Istakao je kako su mjere koje su se od početka počele uvoditi dale puni rezultat, te da zbog toga u BiH imamo vrlo stabilnu epidemiološko stanje.

– Tokom ljeta nastavljamo aktivnosti kako bismo se što bolje pripremili za jesen i da ne bismo imali razloga za ovakve restrikcije. Mislimo da je svijest kod ljudi mnogo razvijena i da je veoma važno da se u narednom periodu pridržavaju mjera jer svaka je osoba odgovorna za svoje ponašanje. Nadam se da ćemo se tako ponašati i da ćemo imati stabilno ljeto – naglasio je.

(TI)