Kada i gdje ćemo moći ljetovati i pod kojim epidemiološkim uslovima?

by nedim
| 6:46
  •  
  •  
  •  
  •  

Dogovor o prevozu robe još je na čekanju, a otvoreno je i pitanje kada i gdje će se moći ljetovati ove godine? Iz turističkih agencija navode: Jadran i Turska su i ove godine top destinacije – piše Federalna.ba.

Crna Gora za dva dana otvara plaže, a već od 1. juna bi mogli doći prvi turisti. Hrvatska će turiste iz regiona primati vjerovatno od početka jula.

– Nadam se da ćemo do 1. jula pokušati otvoriti granice sa svima u našem okruženju, uz mjere i protokole – navodi Gari Kapeli, ministar turizma Hrvatske.

Uplaćeni aranžmani nisu izgubljeni, na raspolaganju su čim se otvore granice, tvrde u Udruženju turističkih agencija BiH.

– Vrh sezone je uvijek bio juli i august. Ako se od juna krenu otvarati granice i ljudi krenu putovati moći ćemo reći da već imamo neku vrstu sezone, kompletan juli i kompletan august – kaže vlasnica turističke agencije Aida Terzić.

Višemjesečne socijalne izolacije koje su nas uspješno branile od pandemije izmorile su većinu građana BiH i relaksacija bi im dobro došla. Ipak, mnogi su ostali bez posla i redovnih primanja. Stoga, ovo ljeto će biti idealna prilika da bolje upoznamo domovinu.

Ako se odlučite za region, u neslužbenim dogovorima koji se vode između epidemiologa zemalja regiona razmišlja se o PSR testu čije će trajanje vrijediti 72 sata, za potrebe prelaska granice.

(TI/Federalna.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.