Evropska komisija: U planove za otvaranje granica priključiti i Zapadni Balkan

by nedim
| 20:28
  •  
  •  
  •  
  •  

Evropska komisija je danas izrazila spremnost da i region Zapadnog Balkana blisko poveže sa sprovođenjem Zajedničke mape puta u cilju postepenog otvaranja granica i pokretanja turizma poslije ograničenja uvedenih zbog pandemije korona virusa.

U preporukama EK o slobodi kretanja i ukidanju kontrola na unutrašnjim granicama EU ukazuje se da će biti potrebno obratiti pažnju i na situaciju zemalja u susjedstvu Unije.

“U skladu sa saopštenjem o Podršci Zapadnom Balkanu u rješavanju problema sa kovid -19 i postpandemijskom oporavku, Komisija je spremna da blisko poveže region sa primjenom njene Zajedničke mape puta”, navodi se u saopštenju EK, objavljenom na sajtu.

Preporuke EK odnose se na sve zemlje članice Evropske unije, članice Šengen zone, kao i na pridružene članice Šengen zone Norvešku, Švicarsku, Lihtenštajn.

Ove smjernice i preporuke nisu obvezujuće za zemlje članice EU, ali mogu da pomognu u koordiniranom ukidanju ograničenja za putovanja i u postepenom aktiviranju turizma nakon nekoliko mjeseci potpunog zastoja zbog pandemije korona virusa.


Paket o turizmu i saobraćaju uključuje strategiju za oporavak turizma, zajednički pristup za uspostavljanje slobode kretanja i ukidanje ograničenja na unutrašnjim granicama EU na postupan i koordiniran način.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.