Pčelari “okupirali” Gradačac: Preko noći dovezeno 1.500 neprijavljenih košnica

by nedim
| 10:57
  •  
  •  
  •  
  •  

Danas bi prema najavama Udruženja pčelara iz Gradačca u tom gradu na teren izaći trebali izaći predstavnici nadležne gradske službe, inspekcija, policija i predstavnici ovog Udruženja. Cilj je snimiti sve nelegalno postavljene pčelinjake, na području Gradačca, te otkriti njihove vlasnike – piše portal BH Pčelar.

Sve su prilike da će narednih dana pčelari, koji su ovih dana u iščekivanju bagrema svoje zajednice dovezli u Gradačac na ovu pašu, morati ili se ponovo seliti, ili hitno pribavljati neophodnu registraciju kod nadležnih gradskih službi, koje propisuje Zakon o pčelarstvu FBiH.

Po slobodnoj procjeni trenutno je na ovom području smješteno oko 1.500 košnica, plus zajednice domaćih gradačačkih pčelara.

U skladu sa spomenutim zakonom, svi koji su dovezli i instalirali svoje pčelinjake, morali su ispoštovati zakonsku proceduru prijavljivanja dovezenih pčelinjih zajednica nadležnoj gradskoj službi, te pribaviti veterinarske potvrde da su pčele zdrave.

Kako ističi iz Udruženja pčelara iz Gradačca košnica ima na svakom ćošku u ovom gradu.


Oni ističu slučaj je u mjestu Donje Ledenice, gdje je u nedjelju 10. maja ove godine je osvanuo pčelinjak sa oko 200 košnica. Vlasnik, čije podatke niko ne zna, niti ih je dostavio nadležnim organima, niti predstavnicima lokalnog Udruženja, košnice je rasporedio oko lokalnog igrališta nakon čega mu se izgubio svaki trag.

Ono čega se gradačački pčelari boje je pojava pčela zaraženih američkom kugom pčelinjeg legla (ATL) koja se može spriječiti jedino preventivnom zabranom instaliranja pčelinjaka koji nemaju potvrde o veterinarskom pregledu.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.