Kardinal Puljić izrazio izrazio nevjericu i razočarenje reakcijama na najavljenu misu

by admin2
| 7:58
  •  
  •  
  •  
  •  

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, u prisustvu generalnog vikara mons. Slađana Ćosića, primio je zamjenika gradonačelnika Sarajeva Milana Trivića.

Povod za ovaj razgovor bila je najavljena Sveta misa u sarajevskoj katedrali za žrtve Bleiburga u subotu, 16. maja 2020.

Trivić je zahvalio za susret i ukazao na negativne reakcije građana Sarajeva, kao i raznih udruga unutar zemlje i izvana, na vijest o najavljenoj Svetoj misi za žrtve Bleiburga u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. S tim u vezi, izrazio je spremnost gradskih struktura i vlasti da se poradi na spuštanju nastalih tenzija kako bi se spriječile neželjene posljedice.

“Kardinal Puljić je, prije svega, izrazio nevjericu i razočarenje zbog činjenice da se uobičajeno slavlje Svete mise za nevine žrtve Bleiburga u javnosti prikazalo kao njegovo osobno pristajanje uz bilo kakav oblik totalitarizma, a samim time i sa zločinima totalitarnih režima, kao što su nacizam, fašizam i komunizam. Pojasnio je da se Katolička Crkva nikada nije stavljala na stranu niti jedne vlasti, a kamoli onih koje su bile uzrokom tolikih nemilih stradanja. Posebno je naglasio da se nijedan zločin ne može braniti niti se smije pravdati, ali, isto tako, da se prema svim nevinim žrtvama, pa tako i onima iz hrvatskog naroda, treba odnositi s jednakim pijetetom. Upravo to je bila prvotna i jedina nakana slavljenja najavljene Svete mise, koju kardinal Puljić, u ime biskupskih konferencija Bosne i Hercegovine i Hrvatske biskupske konferencije, zbog novonastale pandemije koronavirusa slavi u Sarajevu, a ne u Bleiburgu. S jednakim pijetetom kard.inal Puljić redovito sudjeluje na godišnjoj komemoraciji stradanja članova Jevrejske zajednice u Sarajevu. Kao član Međureligijskog vijeća BiH sudjeluje u organizaciji i molitvama na mjestima stradanja u posljednjem ratu”, prenosi Katolička tiskovna agencija.

“Gospodin kardinal Puljić me uvjeravao da ga svako vezivanje za fašizam i ustaštvo vrlo vrijeđa. Pominjao je, nebrojeno puta, svoju opredjeljenost slobodnom i demokratskom društvu, a misa će, istakao je, biti namijenjena isključivo za žrtve u narodu, nikako za zločince. To je ponovio više puta”, kazao je Trivić ekipiOslobođenja, a koji je sastanku prisustvovao u ime Gradske uprave, ali i kao stanovnik Sarajeva i novinar s preko četiri decenije iskustva.


“Rekao sam kardinalu da su mnogi vrlo uznemireni i uvrijeđeni time što se Bleiburg dovodi u Sarajevo, da se javljaju potomci žrtava, koji ne mogu shvatiti da će u njihovom gradu, a koji je pretrpio toliko zločina od ustaške vlasti, doživjeti da se fašistima posvećuje misa. Kardinal je bio izričit, misa nema veze s zločincima”, kazao je Trivić, koji nije mogao reći svoj utisak nakon sastanka, te da li će se nešto oko organizacije mise promijeniti.

“O tome svakako treba da odluče u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, ali ja se nadam da će shvatiti kolike posljedice nosi njihova odluka”, dodao je dogradonačelnik za Oslobođenje.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.