Mitropolit Hrizostom poručio Vinku Puljiću: “Dovođenje Blajburga” u Sarajevo zatvara vrata saradnje

by nedim
| 16:54
  •  
  •  
  •  
  •  

“Dovođenjem Blajburga” u Sarajevo trajno se zatvaraju vrata saradnje i svih odnosa ove mitropolije sa Nadbiskupijom vrhbosanskom, te lično Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma sa kardinalom Vinkom Puljićem, poručeno je iz Mitropolije dabrobosanske, prenose agencije.

Mitropolit Hrizostom rekao je da se u Mitropoliji osjećaju izdano i da im je žao.

“Nadali smo se da možemo krenuti putem zajedništva. Kako ići zajedno? Ja na Stari Brod na Drini da plačem i oplakujem žrtve (Jure) Francetića, a kardinal dovodi Blajburg u Sarajevo. E, pa to ne ide zajedno! Nema više ni molitvenih osmina za jedinstvo hrišćana, niti bilo kakvih drugih odnosa”, poručio je mitropolit Hrizostom.

Povodom najave da će 16. maja kardinal Vinko Puljić u sarajevskoj katedrali predvoditi misu za ubijene u Blajburgu, mitropolit dabrobosanski Hrizostom istakao je da je to krajnje zabrinjavajuće.

“Misa nije služena na Uskrs, a, gle, za Blajburg može i treba. Izvitoperene vrednosti! Zar je ovo moguće u jednoj crkvi?”, upitao je on.


Dodao je da ne razumije čemu služi “dovođenje Blajburga” u Sarajevo.

“Dobru? Ne! Zlu, bojimo se!”, naveo je mitropolit Hrizostom.

Kardinal Puljić rekao je ranije da su mu biskupi dvije biskupske konferencije dali mandat da predvodi komemoraciju za žrtve blajburškog krsnog puta, kao i svih drugih žrtava rata, što je i prihvatio.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.