Ko prema novoj odluci može ući u Hrvatsku: Strani državljani moraju ispuniti jedan od tri uslova

by nedim
| 7:56

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) donio je nove preporuke za prelazak granice hrvatskim i stranim državljanima, prema kojima strani državljani moraju dokazati vlasništvo nekretnine ili plovila koje se nalazi u Republici Hrvatskoj da bi prešli državnu granicu – piše portal Klix.ba.

Odlukom o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Hrvatske, odnosno izmjenama i dopunama te odluke od 9. maja 2020. godine, omogućuje se hrvatskim državljanima ulazak u Republiku Hrvatsku i odlazak u inozemstvo.

No, kada je riječ o stranim državljanima, moraju zadovoljiti jedan od tri uvjeta među kojima se samo prvi ne odnosi na poslovne razloge prelaska granice. U tom slučaju, strani državljanin mora posjedovati nekretninu ili plovilo u Hrvatskoj.

Ulazak u Hrvatsku za strane državljane

Hrvatski zavod za javno zdravstvo navodi da strani državljanin koji namjerava preći državnu granicu mora zadovoljiti jedan od sljedećih uvjeta:

1. Posjedovati dokumentaciju kojom dokazuje vlasništvo nekretnine koja se nalazi u Republici Hrvatskoj ili plovila (moguće i nositelj leasinga), ili dolazi na sprovod u Republiku Hrvatsku (posjeduje odgovarajuću dokumentaciju kojom to dokazuje). Po zadovoljenju uvjeta, tim stranim državljanima omogućuje se prijelaz državne granice, evidentira ih se te upisuje mjesto/adresu na kojoj će boravitim odnosno na kojoj se nekretnina/plovilo nalazi, kontakt broj telefona i vrijeme boravka-kada planiraju izlazak iz Republike Hrvatske.

2. Posjeduju dokumentaciju kojom dokazuju poziv privrednog subjekta u Republiku Hrvatsku, ili poziv na poslovni sastanak. Za te putnike potrebno je upisati mjesto/adresu na kojoj će boraviti te kontakt broj telefona i vrijeme boravka-kada planiraju izlazak iz Republike Hrvatske.

3. Svi ostali strani državljani koje imaju neki poslovni razlog, kojeg se u ovome času ne može predvidjeti, a nemaju odgovarajuću dokumentaciju, potrebno je uputiti da svoju namjeru prelaska državne granice (ulaska u Republiku Hrvatsku) najave na [email protected] te će im se u najkraćem roku odgovoriti na taj zahtjev.

Ulazak u Hrvatsku za hrvatske državljane

Hrvatski zavod za javno zdravstvo navodi da se za hrvatske državljane ne provodi više mjera samoizlacije u trajanju od 14 dana već im prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku granična policija uručuje letak.

“Letkom se obvezuju da poštuju opće i posebne preporuke i upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kojima se preporučuje da čim više ograniče kontakte s drugim osobama iz svoje okoline te da izvan svoje kuće obavljaju samo najnužnije i neodgodive poslove tokom 14 dana od dana ulaska u Republiku Hrvatsku.
Navedeno vrijedi i za strane državljane kojima se pod posebnim uvjetima dopusti ulazak u Republiku Hrvatsku”, navodi HZJZ.

Sve navedene i hrvatske i strane državljane treba uputiti u epidemiološke mjere kojih su se dužni pridržavati.

Cijelu odluku možete pročitati ovdje.

(TI)