Koronavirus u BiH: Od jučer zabilježena 42 nova slučaja

by nedim
| 10:23
  •  
  •  
  •  
  •  

U Bosni i Hercegovini od jučer su zabilježena 42 nova slučaja zaraze koronavirusom, te se ukupan broj zaraženih popeo na 2070.

Davor Pehar, član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH saopćio je da je u protekla 24 sata testirano 577 osoba, a Covid-19 je potvrđen kod još 17 osoba.

Najviše novozaraženih je iz Zeničko-dobojskog kantona i jedan slučaj je iz Unsko-sanskog kantona.

– Maglaj i Žepče su lokalne zajednice gdje bilježimo najveći broj pozitivnih uzoraka, kazao je Pehar.

Do sada je u FBiH ukupno testirano 21.764 osoba, a koronavirus je potvrđen kod 983 osobe.

– Žena ima nešto više u toj brojci potvrđenih slučajeva oko 55 posto, dok je muškaraca 45 posto. Na bolničkom liječenju su 43 pacijenta od kojih su dva i dalje sa teškom kliničkom slikom i na respiratoru su, dodao je Pehar.

– U toku jučerašnjeg dana nismo imali nijedan smrtni slučaj, tako da do sada bilježimo 34 smrtna ishoda koja dovodimo u vezu sa koronavirusom, zaključio je Pehar.

U FBiH se do sada oporavilo 535 pacijenata, a aktivnih je 414.

U Republici Srpkoj je za posljednja 24 časa potvrđeno 25 slučajeva virusa korona, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić.

– Riječ je o 13 osoba muškog i 12 ženskog pola. Osam muškaca je starije životne dobi, pet srednje, a šest žena su starije, pet srednje životne dobi, i jedna mlađe životne dobi – izjavio je Šeranić.

U institutu za javno zdravstvo i na UKC-u RS urađeno je 507 testova.

U RS je od jučer evidantirano i osam preminulih, tako da je u RS do sad umrla 61 osoba kod koje je potvrđen virus korona.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.