Njemačka odlučila ublažiti mjere, evropski parlamentarci traže i da se otvore granice

by nedim
| 19:50

Njemačka će u sljedećim sedmicama postupno ukidati dio restrikcija uvedenih u sklopu borbe protiv epidemije koronavirusa, a o brzini i obimu ukidanja odlučuju same savezne pokrajine, saopštila je jučer kancelarka Angela Merkel, prenose njemački mediji.

“Njemačka je iza sebe ostavila prvu fazu pandemije. No pred nama je duga faza suočavanja s virusom”, rekla je Merkel nakon sastanka putem videoveze s premijerima saveznih pokrajina.

Kako javlja DW, dopušteno je otvaranje svih trgovina bez obzira na veličinu. Pritom treba obratiti pažnju na odnos veličine trgovine i maksimalni broj osoba koje borave u ovim trgovinama. Isto tako je potrebno spriječiti stvaranje gužvi i redova ispred trgovina. 

Na snazi najmanje do 5. juna ostaje i ograničenje kontakata, no ubuduće bi trebali biti dozvoljeni i kontakti osoba koje ne pripadaju istom domaćinstvu što je u nekim saveznim pokrajinama  već sad moguće.

Kada se radi o školama, prednost bi trebali imati učenici s posebnim potrebama za koje je potrebno pripremiti “ciljanu pedagošku ponudu”. Ostalim učenicima bi do početka ljetnih praznika, koji u nekim saveznim pokrajinama počinju već krajem juna, trebalo omogućiti postupni povratak na nastavu.

Trebali bi biti omogućeni posjeti u staračkim domovima i domovima za štićenike s posebnim potrebama, a rad od kuće tamo gdje moguć bi trebao biti omogućen do daljnjeg.

Merkel je govorila i o daljnjem popuštanju mjera rekavši kako će se i dalje pratiti širenje zaraze i brze reakcije, a moguć je i povratak na stare restrikcije koje su vrijedile do 20. aprila u slučaju povećanja broja zaraženih. P

Restorani i hoteli će se postupno moći otvarati tokom maja i u ostalim saveznim pokrajinama. Za ovaj aspekt kao i za ostale i dalje vrijedi pravilo održavanja razmaka od 1,5 metara, javlja DW.

Sve je veći pritisak na njemačku vlast  je da otvori granice, odnosno da okonča trenutni strogi režim na granici uspostavljen zbog pandemije koronavirusa.

Kako prenosi njemački NTV, 12 članova Bundestaga, koji su i evropski parlamentarci, traže od ministra unutrašnjih poslova Horsta Seehofera da ukine aktuelne mjere i blokade.

“Nakon sedam sedmica dosta je bilo rešetkastih ograda u srcu Evrope”, poručili su parlamentarci koji su članovi vladajuće stranke CDU.

Traže ponovno otvaranje svih zatvorenih graničnih prijelaza na granici sa Švicarskom, Francuskom i Luksemburgom.

(TI)