Očekuje brzu reakciju sudskih organa: Solak predložio da privremeno bude suspendovan

by nedim
| 5:53
  •  
  •  
  •  
  •  

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak predložio je da ga Vlada Federacije BiH privremeno preventivno suspenduje dok se ne okonča istraga o nabavci respiratora i ne utvrdi njegova, kako je naveo, potpuna nevinost.

Solak u saopštenju ističe da je Federalna uprava civilne zaštite, u skladu sa naredbama Federalnog štaba i prethodnim saglasnostima Vlade Federacije BiH, vršila nabavku svih sredstava i opreme za zaštitu i spašavanje, što je njihova zakonska nadležnost i obaveza.

“U procesu nabavke respiratora ugovor je potpisan sa kompanijom koja je jedina mogla garantovati da će nam respiratori stići u traženom roku. Što se tiče svih ostalih pitanja o dobavljaču, profitima i procesu odlučivanja, nadam se da će sudski organi ubrzo dati konačno mišljenje. Jedino što vjerujem i očekujem je da će ono biti proizvod činjenica i dokaza, a ne špekulacija i proizvoljnih kvalifikacija i stavova”, istakao je Solak.

Kao rezultat mjera koje je donio Federalni štab civilne zaštite, Solak je podsjetio da se već nekoliko dana bilježi pad broja novooboljelih, te je zahvalio građanima koji poštuju donesene mjere radi prevencije širenja virusa korona.

“Na početku ove krize bili smo suočeni sa brojnim izazovima. Na prvom mjestu ukupna neopremljenost naših zdravstvenih i drugih ustanova potrebnom opremom za sprečavanje širenja virusa, ali i medicinski tretman zaraženih. Cijela javnost u Federaciji BiH je svakodnevno izražavala zabrinutost, a mi smo osjećali odgovornost da što prije obezbijedimo potrebnu opremu”, rekao je Solak.


Kako je naveo u saopštenju, Federalna uprava civilne zaštite kojom rukovodi, u jako teškim i izazovnim trenucima pokušavala je učiniti sve moguće s ciljem uspostavljanja efikasnog zdravstvenog sistema koji bi mogao adekvatno odgovoriti u zaštiti zdravlja i života svih građana, a što je bio zahtjev svih zdravstvenih ustanova i Vlade Federacije BiH.

Kadrija Kolić, advokat direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka, izjavio je ranije danas Srni da je u medijima izneseno, kako je rekao, dosta laži o slučaju nabavke respiratora koje je za potrebe zdravstvenog sistema Federacije BiH, a prema odluci Federalne uprave civilne zaštite, izvršila kompanija Fikreta Hodžića “Srebrena malina”.

Tužilaštvo BiH preuzelo je od kantonalnog Tužilaštva predmet koji se odnosi na navode o nezakonitostima i nepravilnostima u vezi uvoza respiratora iz Kine u BiH, koji su koštali oko 10,5 miliona KM. Predmet je formiran nakon što su mediji objavili da je nabavku 100 respiratora iz Kine izvršila poljoprivredna kompanija “Srebrena malina”, koja nije specijalizovana za trgovinu medicinskom opremom.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.