Zvanična potvrda: Stopa smrtnosti u Italiji 50 odsto veća nego ranijih godina

by nedim
| 20:28

U Italiji, jednoj od najteže pogođenih zemalja virusom korona, broj smrtnih slučajeva u martu porastao je za skoro 50 odsto u odnosu na isti period ranijih godina, pokazali su danas objavljeni podaci.

Analizom podataka iz 6.866 italijanskih opština, što je 87 odsto od ukupnog broja, utvrđeno je da je u martu ove godine zabilježen porast broja smrtnih slučajeva za 49,4 odsto u odnosu na isti period prethodnih pet godina, piše u izvještaju italijanskog Visokog instituta za zdravlje (IS S) i italijanskog Instituta za statistiku (ISTAT).

Od 20. februara, kada je zabilježen prvi smrtni slučaj od virusa korona u Italiji, pa do kraja marta, broj umrlih je povećan sa prosječnih 65.592 prethodnih pet godina, na 90.946 ove godine.

Izvještajem su obuhvaćeni svi uzroci smrti, ističe se u izvještaju i navodi da je za 54 odsto od tih 25.354 smrtnih slučajeva više nego ranijih godina kao uzrok smrti naveden COVID-19, dok će za ostale smrtne slučajeve biti utvrđeno da li su posljedica “krize koja je pogodila zdravstveni sistem i straha od odlaska u bolnicu u mnogim najteže pogođenim oblastima”.

Kako je navedeno, stopa smrtnosti od virusa COVID-19 veća je među muškarcima nego među ženama.

Najteže pogođene provincije su na sjeveru Italije i skoro sve su u Lombardiji – Bergamo s povećanjem od, kako je navedeno, 568 odsto, odnosno skoro šestostruko više nego ranijih godina, Kremona sa 391 odsto, Lodi sa 371 odsto, Breša sa 291 odsto i Pjaćenca sa 264 odsto – prenose agencije u regiji.

(Tuzlainfo.ba)