Zbog sporne nabavke respiratora bit će održan sastanak tužilaca i pripadnika SIPA-e

by admin2
| 16:23
  •  
  •  
  •  
  •  

U ponedjeljak bi se u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) trebao održati sastanak u vezi sa aferom oko nabavke 100 respiratora za potrebe FBiH koja je digla veliku prašinu u javnosti.

Kako je potvrđeno za Klix, sastanku bi trebali, osim nadležnih osoba iz SIPA-e, prisustvovati i predstavnici i istražitelji Tužilaštva BiH te Tužilaštva Kantona Sarajevo. Sastanak je iniciran iz državnog tužilaštva.

Kako je već objavljeno, ugovor koji otvara mnoga pitanja potpisali su direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik poljoprivrednog gazdinstva “FH Srebrena malina“ inače TV voditelj Fikret Hodžić. Prije sedam dana je, naime, stiglo 80 respiratora, ali ne zna se kada će stići još 20.

U namjeri preventivnog djelovanja na sprečavanju mogućeg kršenja Zakona o javnim nabavkama u uključila se i državna agencija za javne nabavke koja je uputila zvanične akte kako FUCZ-u, tako i firmama koje se spominju kao izvršitelji usluge održavanja i instaliranja da dostave informacije o pomenutom nabavci.

Ova agencija je utvrdila i da “Srebrena malina” nije registrovana u sistemu javnih nabavki. Također, Agencija za lijekove, kako smo otkrili, tek je 27. aprila izdala saglasnost “Srebrenoj malini”.


U međuvremenu, Federacija BiH je vrhunske respiratore mogla dobiti za 3,5 miliona KM manje.

(TI/Klix.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.