Odluka VSTS: Sudovi u BiH do 15. maja uvode puno radno vrijeme

by nedim
| 13:36
  •  
  •  
  •  
  •  

Visoki sudski i tužilački savjet /VSTS/ BiH usvojio je novu odluku o organizaciji rada u sudovima i tužilaštvima u BiH u narednom periodu tokom trajanja pandemije Kovida-19, te stavio van snage prethodne odluke – prenose agencije.

U novoj odluci je naglašeno da rad pravosudnih institucija mora biti usklađen sa odlukama nadležnih kriznih štabova i drugih nadležnih organa za upravljanje krizom na teritoriji nadležnosti svake pojedinačne pravosudne institucije.

Ovom odlukom je istaknuto da sve odluke o liberalizaciji mjera rada u pravosudnim institucijama moraju biti srazmjerne trenutnoj epidemiološkoj situaciji na području rada svake institucije koja se mora svakodnevno pratiti, te shodno tome uvoditi ili ublažavati mjere.

“U području krivične nadležnosti predsjednici sudova i glavni tužioci imaju obavezu i da preduzimaju sinhronizovane i koordinisane mjere i liberalizuju mjera”, navedeno je u odluci o organizaciji rada u sudovima i tužilaštvima u BiH koju je usvojio VSTS na jučerašnjoj elektronskoj sjednici koja je trajala gotovo sedam časova.

U odluci se navodi i da su predsjednici sudova i glavni tužioci u BiH obavezni do 15. maja uvesti puno radno vrijeme onih koji dolaze na posao.


“Broj nosilaca pravosudnih funkcija i radnika koji dolaze na posao odrediće svaki predsjednik suda i glavni tužilac shodno prostornim mogućnostima svake pojedinačne pravosudne institucije za rad u uslovima socijalne distance, te zdravstvene i epidemiološke zaštite svih koji dolaze na posao i lica koja po pozivu dolaze u pravosudne institucije”, precizirano je u odluci VSTS-a.

Svi predsjednici sudova i glavni tužioci, navedeno je u odluci VSTS-a, dužni su voditi računa i o ravnomjernom opterećenju svih nosilaca pravosudnih funkcija i radnika prilikom pravljenja rasporeda poslova shodno liberalizaciji mjera koje preduzimaju.

Odlukom se upozorava i da su sve pravosudne institucije dužne prije liberalizacije mjera i uspostavljanja novog načina rada obezbijediti dovoljan broj zaštitnih sredstava, a navedene su i druge preporuke za zaštitu onih koji dolaze u pravosudne institucije.

Predsjednici sudova i glavni tužioci su, takođe, dužni na osnovu ove odluke VSTS-a sačiniti plan liberalizacije mjera u institucijama kojima rukovode, te ih dostaviti VSTV-u, ministarstvima pravde i advokatskim komorama.

U slučaju nepostojanja adekvatnih zaštitnih sredstava neophodnih za liberalizaciju mjera na sudovima i tužilaštvima, predsjednici sudovi i glavni tužioci će o tome obavijestiti nadležna ministarstva pravde i VSTV BiH s ciljem obezbjeđivanja ovih sredstava.

Istaknuto je i da, dok se navedena sredstva ne osiguraju, predsjednici sudova i glavni tužioci neće početi sa liberalizacijom mjera shodno ovoj odluci, već će nastaviti sa dosadašnjim načinom rada prema ranijim odlukama.

U odluci je, takođe, naglašeno da je ročišta moguće organizovati i zakazivati samo na način i u prostorijama u kojima se može obezbjediti adekvatnu socijalnu distancu svih prisutnih i konstantno prirodno provjetravanje, vodeći računa o hitnosti predmeta, starosti predmeta te broju učesnika u postupku.

U odluci je navedeno da će o svim mjerama u organizaciji rada predsjednici sudova i glavni tužioci obavijestiti VSTS, ministarstva pravde i advokatske komore, te istaći jasna uputstva na ulazima u sudove i tužilaštva o načinu ponašanja svih koji ulaze u zgrade pravosudnih institucija.

Ova odluka je na snazi dok traju vanredne okolnosti uzrokovane virusom korona u BiH.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.