U skladu sa odredbama o kretanju penzionera: Isplata penzija počinje u utorak 5. maja

by admin2
| 18:29
  •  
  •  
  •  
  •  

Isplata penzija za april počinje u utorak, 5. maja. Iznosi penzija ostaju na dosadašnjem nivou što znači da minimalna penzija iznosi 371,77 maraka, zagarantovana 465,87 maraka, a najveća 2.174,48 maraka.

Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje poduzeo je niz koraka kako bi se rizik od širenja koronavirusa prilikom isplate penzija sveo na najmanju moguću mjeru.

U skladu s tim, penzionerima je omogućena brža promjena načina isplate penzija odabirom isplate preko pošte, a što je određen broj penzionera u posljednjem razdoblju iskoristio.

Kako je odlukom Federalnog štaba civilne zaštite definisano da osobe starije od 65 godina imaju pravo kretanja ponedjeljkom, srijedom i petkom, Federalni je zavod dogovorio s bankama u FBiH da drugog dana isplate, u srijedu 6. maja, u razdoblju od 9 do 13 sati, vrše samo isplatu penzija, te u tu svrhu angažiraju veći broj izvršitelja na šalterima. U spomenutom razdoblju banke neće raditi s ostalim klijentima, osim penzionera.

Iz Zavoda pozivaju penzionere starije od 65 godina da po penzije, u skladu s odredbama o zabrani kretanja, odu drugog dana isplate te da se pridržavaju preporučenih mjera zaštite korištenjem maski i rukavica, kao i držanjem socijalne distance.

Također, u saradnji s Agencijom za bankarstvo, penzionerima je omogućeno davanje jednokratnih punomoći pomoću kojih navedene osobe mogu podići penzije s bankovnih računa. Jednokratne punomoći nije potrebno ovjeravati, nego je dovoljno da davatelj punomoći vlastoručno potpiše obrazac.

Federalni zavod spomenute je obrasce dostavio i svim općinskim štabovima civilne zaštite, kojima se penzionerima također mogu obratiti za pomoć pri davanju punomoći.

Prilikom isplate penzija opunomoćena osoba će, pored same punomoći, bankarskom službeniku morati predočit vlastitu kao i osobnu iskaznicu davatelja punomoći, dok će službenici banke prije isplate telefonski kontaktirati penzionera kako bi potvrdili danu punomoć, a sve u cilju izbjegavanja mogućnosti zlouporabe.

Iz Zavoda podsjećaju da je ranijom odlukom do 31. maja obustavljena obaveza podizanja penzionerskih čekova.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.