Do 15. maja u FBiH: Starijim od 65 i mlađim od 18 godina dozvoljeno svakodnevno kretanje u automobilu

by nedim
| 8:55
  •  
  •  
  •  
  •  

Na jučer održanoj 18. vanrednoj proširenoj sjednici Federalnog štaba civilne zaštite (FŠCZ). kojom je predsjedavala zapovjednica Jelka Milićević, doneseno je više odluka i naredbi.

Pored naredbe koja se primjenjuje za 1., 2. i 3. maj, kojo je zabranjeno je okupljanje više od pet osoba na jednom mjestu, te kretanje od 22.00 do 5.00 sati ujutro na području Federacije BiH, a o kojoj smo već pisali, donesena je i naredba kojom se naredba od 24. aprila o zabrani kretanja osobama starijim od 65 i mlađim od 18 godina, osim ponedeljkom, srijedom i petkom, odnosno utorkom, četvrkom i subotom u određenim vremenskim terminima, dopunjava naredbom koja se primjenjuje time da je do 15. maja ovim osobama dozvoljeno svakodnevno kretanje u automobilu.

Za 26 naredbi sa rokom primjene do 30. aprila novim naredbama taj rok je produžen do 15. maja ove godine.

I dalje se primjenjuju naredbe koje se, između ostalih, tiču zabrane javnog okupljanja, rada kina, muzeja, pozorišta, koncertnih dvorana, umjetničkih galerija, javnih bazena i kupališta, sportskih centara, spa, fitnes centara, svih ugostiteljskih objekata za pripremanje i prodaju hrane i pica i shopping-tržnih centara.

I dalje je zabranjeno okupljanje na javnim igralištima, igraonicama, parkovima i ostalim javnim površinama, na snazi je i obustava rada otvorenih pijačnih, tržnih prostora i prostora oko prodajnih objekata osim otvorenog pijačnog i tržnog prostora sa  prehrambenim artiklima, s tim da se izuzimaju: trgovine prehrambenih proizvoda, prodavnice higijenskih proizvoda, ribarnice, mesnice, apoteke, specijalizovane prodavnice medicinskih, veterinarskih proizvoda i opreme, poljoprivredne apoteke, benzinske pumpe, kiosci, pekare, hemijske čistionice, specijalizovane prodavnice za prodaju ortopedskih i drugih pomagala, specijalizovane prodavnice dječije opreme, prodavnice hrane za pomagala, specijalizovane prodavnice dječije opreme, prodavnice hrane za životinje, prodavnice građevinskog, vodovodnog i elektro-materijala, logistički i distributivni centri hrane, pića i higijenskih proizvoda, veledrogerije, knjižare, trgovine autodijelova, autoservisi i autopraonice.

Produžen je rok primjene i naredbi kojom je obustavljen javni linijski i vanlinijski prijevoz osoba u cestovnom i željezničkom prijevozu, osim registrovanog taxi prijevoza putnika.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.