WhatsApp ponovo mijenja pravila, ovo će obradovati korisnike

by nedim
| 20:19
  •  
  •  
  •  
  •  

U cilju borbe protiv širenja lažnih vijesti o korona virusu, WhatsApp je nedavno uveo ograničenje za prosljeđivanje poruka koje budu ocijenjene kao “često dijeljene”, odnosno “manje lične poruke”, koje mogu da da doprinesu širenju lažnih vijesti i dezinformacija.

Nastavljajući trend promjena podstaknutih pandemijom, popularna aplikacija sada uvodi nove promjene, s tim što ovoga puta “na dnevnom redu” nije ukidanje.

U WhatsApp video pozivima od sada će moći da učestvuje osam sagovornika, umjesto dosadašnjih četiri. A da bi takva komunikacija bila moguća, potrebno je da svi koji u video reazgovoru učestvuju imaju instaliranu posljednju verziju aplikacije.

A da bi korisnik započeo video poziv, potrebno je da ga inicira bilo iz zajedničke WhatsApp grupe, odnosno grupnog četa, ili da ih doda “ručno” nakon već započetog “jedan-na-jedan” poziva.

Iz WhatsApp-a tvrde da su svi video pozivi zaštićeni “end-to-end” enkripcijom, odnosno da su svi metapodaci poruka (pošiljalac, primalaci i vrijeme slanja) skriveni za bilo koga osim one koji u komunikaciji učestvuju.


Svoje limite broja učesnika u komunikaciji nedavno su promijenile i druge aplikacije, podsjeća The Verge.

Tako je Google Duo nedavno objavio da u video komunikaciji putem te aplikacije može da učestvuje 12 korisnika, Apple FaceTime podržava 32 učesnika, Houseparty – osam, dok Skype i nova Facebook-ova aplikacija Messenger Rooms podžavaju video čet između 50 korisnika. Rekorder je i dalje Zoom koji podržava video konferenciju sa do 100 učesnika.

Nova verzija WhatsApp-a trenutno je dostupna samo za iOS, ali se očekuje da se vrlo brzo nađe i u Google Play Store-u.

(TI/NN)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.