Koronavirus u BiH: Najveći broj novozaraženih u jednom danu još od početka epidemije

by nedim
| 11:00
  •  
  •  
  •  
  •  

U protekla 24 sata u FBiH testirano 520 uzoraka od kojih su 33 bila pozitivna na COVID-19.

Dodamo li ovom broju jutros saopštene rezultate iz entiteta RS gdje je testirano 677 uzoraka na virus korona, od čega je potvrđeno 59 slučaja koja živi u RS i kod jedne osobe koja živi u Brčkom, dolazimo do broja od 93 novozaražene osobe virusom COVID-19 u Bosni i Hercegovini u posljednja 24 sata.

To je najveći broj novozaraženih u jednom danu još od početka epidemije i prvog slučaja u Bosni i Hercegovini koji je zabilježen 5. marta. Ranije je najveći dnevni broj novozaraženih zabilježen 7. aprila kada je registrovano 86 novih slučajeva osoba pozitivnih na COVID-19.

Sa današnjim danom u FBiH ukupno je testirano 16.265 osoba od kojih je 891 bila pozitivna, dok je u RS ukupan broj testiranja 12.399, a virus korona potvrđen je kod 767 osoba.

U Republici Srpskoj 30 osoba je preminulo od posljedica Covida-19, a u FBIH 34.


Trenutno više problema u borbi za epidemijom imaju u manjem bh. entitetu, gdje u je znatno veći broj zaraženih i umrlih u odnosu na broj stanovnika u odnosu na entitet FBiH.

UKC RS trenutno ima najveći broj oboljelih i hospitalizovanih pacijenata od početka epidemiji, na što je jutros na press konferenciji upozorio i Peđa Kovačević, načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane UKC RS.

– Sto devedeset jedan bolesnik je hospitalizovan i to govori da nešto nije dobro i da ćemo možda imati gori scenario. Ovo se ne dešava  tamo negdje, ovo je među nama. Ne treba da plješćete medicinskim radnicima u 20 časova, treba da se držite preporuka – naveo je Kovačević.

(Tuzlainfo.ba)

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.