Tužilaštvo provjerava nabavke respiratora i testova za koronavirus Vlade FBiH

by nedim
| 19:03
  •  
  •  
  •  
  •  

Tužilaštvo Kantona Sarajevo formiralo je predmete za provjeru postupaka nabavki respiratora i testova za koronavirus Vlade Federacije, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Tužilaštvo nakon pisanja portala Žurnal i Fokus provjerava nabavke 150.000 testova i stotinu respiratora, te ulozi koju je u ovoj nabavci imao direktor Federalne uprave civilne zaštite, Fahrudin Solak, potvrdila je za BIRN BiH glasnogovornica Kantonalnog tužilaštva Azra Bavčić.

– Izvršit će se provjere navoda kako bi se utvrdilo da li ima elemenata krivičnog djela – kaže Bavčić.

Kako se navodi u tekstu Žurnala, Vlada Federacije je od nepoznatog dobavljača, nepoznatog proizvođača i putem nepoznate firme, za nepoznatu sumu novca, kupila 150.000 testova za koronavirus i 100 respiratora.

U tekstu Žurnala se navodi da je Vlada Federacije kupila 20.000 testova za koronavirus od firme Cubicus iz Sarajeva, koji su tokom marta proslijeđeni kliničkim centrima u Sarajevu, Mostaru i Tuzli, a koštali su 400.000 eura.

– Federalna uprava civilne zaštite i Federalna vlada nabavljaju testove od kompanije koja se bavi restauracijom namještaja. Testovi su stigli iz Turske a ne Južne Koreje, kako tvrde iz Vlade – navodi se u tekstu Žurnala uz pojašnjenje kako je o vrsti i količini opreme koja će biti nabavljena odlučivao Solak.

On je na konferenciji za novinare 8. aprila, na pitanje novinara N1 kazao kako se ne sjeća od koga je kupljena oprema i koliko je koštala, da bi kasnije kazao kako je 150.000 testova nabavljeno od firme Erkona iz Sarajeva.

Nakon što je u subotu u BiH stiglo 80 respiratora, a premijer Federacije, Fadil Novalić, najavio da će stići još 20, portal Fokus objavio je kako su iz Uprave za indirektno oporezivanje dobili informaciju da je respiratore uvezla firma „FH Srebrena malina” iz Srebrenice, koja se bavi uzgojem i preradom voća i povrća.

Vrijednost ugovora od 10,5 miliona KM za nabavku stotinu respiratora dodijeljen je firmi u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića koja je iz Kine nabavila respiratore, navodi se u tekstu Fokusa, prenosi BIRN.

Povodom informacija o nabavci 100 respiratora za potrebe zdravstvenih ustanova u FBiH, koji su plaćeni 10,5 miliona KM, ministrica financija FBiH i zapovjednica Federalnog stožera Civilne zaštite, Jelka Milićević, smatra obvezom dati pojašnjenje javnosti da relevantne i nadležne institucije u ovoj krizi nisu sudjelovale u navedenoj nabavci.

-Prema jasnim procedurama, sve potrebe prvo utvrđuje struka, odnosno Zavod za javno zdravstvo. Nakon toga se donosi odluka o pokretanju nabavke od strane Federalnog stožera Civilne zaštite i pribavlja suglasnost Vlade Federacije BiH. Proceduru nabavke provodi Federalna uprava Civilne zaštite. Na kraju, kada oprema za borbu protiv koronavirusa stigne, Federalni stožer usvaja odluku o njenoj raspodjeli lokalnim razinama. U navedenom slučaju nabavke respiratora ta procedura nije provedena – naglašava ministrica Milićević.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.