FBiH u sedmoj sedmici borbe sa COVID-19: Smanjen procenat pozitivnosti u broju testiranih uzoraka

by nedim
| 15:13
  •  
  •  
  •  
  •  

Član Kriznog štaba federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa odgovarajući na novinarski upit o ukidanju zabrane kretanja u periodu od 20:00 do 05:00 u FBiH naredbom Federalnog štaba civilne zaštite potcrtao je kako sa javnozdravstvenog aspekta nema nikakve promjene, te da su sve mjere zaštite i dalje na snazi:

“Sa javnozdravstvenog aspekta rekao bih da se ništa nije promijenilo – izbjegavanje okupljanja, izbjegavanje bliskog kontakta, nošenje maski, pranje i dezinfekcija ruku ostaju i dalje na snazi i ostaće još izvjesno vrijeme”, pojasnio je Musa, dodajući kako Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva nije razmatrao tu mjeru već ju je razmatrao i donio Federalni štab civilne zaštite, te da ona ima sigurnosni aspekt kada je riječ o kontroli bolesti.

Kada je sam tok epidemije u pitanju, kazao je kako trenutno imamo kontinuirani prenos niskog intenziteta, ali da ne treba reći da će dođi do punog prekida prenosa između ljudi:

“Nastavljamo živjeti u okolnostima stalne prijetnje, ali u tome treba uzeti u obzir da društvo i sistem mora da nastavi da funkcionira, ali u jednim potpuno novim okolnostima, tako da govorimo sve više o ublaživanju mjera. Postupak ublaživanja će ići postepeno, evaluiraće se na osnovu 14-dnevnog perioda, da bi se vidjeli potencijalni neželjeni učinci”, potcrtao je Musa dodajući kako smo se u proteklom periodu u kojem smo se susreli sa potpuno novom bolesti o kojoj se još mnogo toga ne zna, za sada sigurno uvjerili u važnost prevencije:

“Ono što ostaje i što sam siguran da smo u ovom periodu naučili, to je važnost prevencije, izbjegavanje okupljanja, izbjegavanje bliskog kontakta unutar dva metra, nositi maske, prati i dezinficirati ruke, čistiti i dezinficirati prostore koji se dodiruju, i to su i dalje jedna od osnovnih sredstava u kontroli ove bolesti gdje će promjena idividualnog ponašanja, a mislim da se ona dešava, doprinijeti u njenoj kontroli. Ovo nije kratak period borbe, ono što nas čeka jeste jedan duži period borbe sa ovim virusom i ovom bolesti.”, kazao je Musa.


Iznoseći podatke o epidemiološkoj situaciji, Musa je kazao kako je u posljednja 24 sata obavljeno 753 testiranja od kojih je utvrđeno 25 osoba pozitivnih na koronavirus.

“Do sada je ukupno testirano 13.526 uzoraka, a koronavirus je potvrđen kod 811 osoba. Oporavljeno je ukupno 235 pacijenata, od čega se u posljednja 24 sata oporavilo njih 25”, kazao je Musa. 

“U ovom trenutku smo na kraju sedme sedmice od prvih potvrđenih slučajeva u FBiH, a na kraju dva mjeseca kako imamo potvrđene slučajeve u BiH. Trenutna epidemiološka situacija je stabilna, to procjenjujemo na osnovu 14-dnevnog kumulativnog broja slučajeva koji je niži u odnosu na prethodni period, i na osnovu činjenice da posljednjih 10 dana imamo ispod 5 posto pozitivnost u broju testiranih uzoraka”, dodao je, potcrtavši kako smo se u proteklom periodu upoznali sa novom bolešću koja praktično nije bila poznata:

“Kada sumiramo naša saznanja vidimo da većina osoba ima blage ili umjerene simptome, dio je bez simptoma, ali smo upoznali činjenicu da može uzrokovati ozbiljne medicinske komplikacije i dovesti do smrtnih ishoda. Sama činjenica da su u ovom periodu ukupno registrirana 32 smrtna slučaja govori o ozbiljnosti ove bolesti. Najčešće komplikacije su obostrana upala pluća, zatajivanje organa, respiratorno zatajenje, srčani problemi u smislu poremećaja srčanog ritma, bolesti srčanog mišića, kardiomiopatija…, i dodatne virusne i bakterijske infekcije”, pojasnio je.

“Upoznali smo se i s njenim epidemijskim potencijalom za ubrzano širenje, i kako u vrlo kratkom roku broj pacijenata može prevazići postojeće kapacitete zdravstvenog sustava čak i u nekim razvijenim zemljama”, dodao je Musa istaknuvši kako smo “zahvaljujući mjerama prevencije, prije svega, mjerama distance, javnozdravstvenim mjerama i požrtvovanim radom epidemioloških ekipa na terenu izbjegli smo eksponencijalni porast koji nas je, da nije bilo ovih mjera, očekivao već nakon prvih 100 slučajeva, a u tom periodu smo u FBiH bili 28.03., a u BiH ukupno 23.03”.

Odgovarajući na novinarske upite o ukidanju karantena, Musa je pojasnio da ukidanje karantena ne znači potpuno ukidanje karantenske mjere:

“Riječ je i dalje o jednoj vrsti karantenske mjere a to je zdravstveni nadzor uz ograničenje kretanja u kućnim uvjetima, i ta će se mjera rigorozno provoditi i u saradnji s ministarstvom unutrašnjih poslova će se pratiti njeno implementiranje. Mjera karantena je proizvela učinak i detektirala neke slučajeve, i predstavlja mjeru u ranoj fazi kada se susretnete s novim virusom i želite da spriječite njegov unos i širenje. Kao trajna mjera nije opcija, situacija se stalno procjenjuje i na osnovu toga se donese odluke. Što se tiče same organizacije karantena to predstavlja i logistički, infrastrukturni i svaki drugi izazov tako da se sve to na neki način uzima u obzir”, pojasnio je Musa.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.