Ministar zdravstva FBiH: Građani su sačuvali zdravstveni sistem, možda nije trebalo ukinuti policijski sat

by nedim
| 13:00
  •  
  •  
  •  
  •  

Vjekoslav Mandić, ministar zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine, rekao je jutros za N1 da građani ovog bh. entiteta trebaju ozbiljno shvatiti pandemiju koronavirusa i ne opuštati se usljed ublažavanja mjera zabrane, prenosi Avaz.

– Treba shvatiti da se ne trebamo opustiti i ne shvatiti olako ovo ublažavanje mjera – rekao je Mandić.

Potom je dodao da je većina građana do sada poštovala preporuke i mjere i da se, upravo zahvaljujući njihovoj odgovornosti, zdravstveni sistem nije urušio.

– Nisu građani shvatili olako i većina je poštovala mjere i, zahvaljujući njima, nismo srušili zdravstveni sistem. Vidimo u svijetu da se dešava da umrle ne mogu stići sahraniti. Mi još čuvamo zdravstveni sistem – naglasio je ministar Mandić.

Svi zdravstveni sistemu u ovim okolnostima pokazuju slabosti, pa tako i sistem u FBiH, potcrtao je on.

– Nijedna zemlja nije bila spremna da dočeka ovako nešto. Zdravstveni sistemi u jačim zemljama pokazali su svoje slabosti i tako i zdravstveni sistem u Federaciji, ali ja gledam njegove dobre strane i on je izvanredno odgovorio. Slabosti ćemo popraviti, ali ja sam zadovoljan i mislim da su svi odgovorili najbolje što smo mogli u ovako kriznoj situaciji – rekao je Mandić.

O ukidanju policijskog sata u FBiH, rekao je da je trebalo naći drugu soluciju.

– Federalno ministarstvo zdravstva nije donijelo preporuku i možda je trebalo naći neku drugu soluciju, ali mi nismo o tome raspravljali i mislim da je to trebalo postepeno ublažavati. Federalna uprava civilne zaštite donijela je takvu mjeru, ali ja se nadam da su imali argumente – potcrtao je on.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.