News TVN1 uskoro u BiH: Do kraja oktobra počinje regionalni program partnera CNN-a

by admin
| 18:09

News televizija N1 emitiranje programa započet će do kraja mjeseca oktobra, potvrđeno je danas iz sarajevskog sjedišta regionalnog partnera američkog CNN-a.

U prostorijama ove kuće održano je druženje s novinarima – Open door day, a čelni ljudi N1 ponosno su predstavili kompletan ”pogon”, objasnivši sistem po kojem će funkcionirati.

TVN1 u Bosni i Hercegovini predvodi Amir Zukić, a kako je pred novinarima kazao, sve tehničke i kadrovske pripreme okončane su prije nekoliko sedmica, ali je zbog ozbiljnosti projekta i praktički nepostojanja prostora za greške, termin izlaska u eter odgođen za drugu polovinu oktobra.

”Naše tehničke mogućnosti dopuštaju nam živo javljanje čak 12 reportera istovremeno. Mislim da to nikad niko u regiji nije napravio. Željeli smo na jednom mjestu okupiti najbolje ljude iz najboljih redakcija i mislim da smo odradili odličan posao”, kazao je Zukić, potcrtavši značaj dolaska CNN-a na domaće tržište.

Rusmir Nefić, direktor produkcije i programa TVN1, pričao je o kvalitetu tima koji bi od ove kuće trebao načiniti jedan od najrespektabilnijih medija u regiji.

”Ideja je bila u svakoj zemlji uzeti sve ono najbolje. Mislim da smo u tome uspjeli. Ovo je mlad tim u sve tri redakcije (Sarajevo, Zagreb, Beograd) i dnevno ćemo proizvoditi 14 sati programa”, rekao je Nefić.

N1, dakle, ima tri regionalna centra u Beogradu, Sarajevu i Zagrebu, od kojih svaki ima svoju uređivačku politiku, novinare, TV studio, web i mob platformu. Sva tri studija će proizvoditi tri odvojena lokalna sadržaja koji će se spajati u jedan regionalni program kada su u pitanju informacije koje budu interesirale publiku u sve tri zemlje. Program će činiti najnovije vesti, “hard-talk“ i “soft-talk“ emisije, kvalitetan jutarnji program, sportski sadržaj i serijali preuzeti od CNN-a.

N1 u BiH predvodi Amir Zukić, a njegovi prvi saradnici su Suzana Stambol i Kenan Ćerimagić. Među producentima, prezenterima i reporterima N1 u BiH su provjereni profesionalci, kao što su Darko Savić,Tina Jelin, Milica Vučetić, Amir Krivošija, Tatjana Sekulić i mnogi drugi.

(TI/Radiosarajevo.ba)