Koronavirus u FBiH: U protekla 24 sata samo dva pozitivna testa, nakon majskih praznika još blaže mjere

by nedim
| 12:38

U protekla 24 sata u FBiH 798 osoba testirano na COVID-19 od kojih je samo dvoje bilo pozitivno, što je najmanje broj novoobljelih od perioda kada je ovaj virus uzeo maha i u našoj zemlji.

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez je naveo da su dosad u FBiH testirane 12.773 osobe od kojih je 786 bilo pozitivno, dok su trenutno aktivna 533 slučaja COVID-19. Trenutno su hospitalizirana 62 pacijenta, a njih osam je na respiratorima. Do sada su 32 slučaja zaraze završila smrtnim ishodom, među kojima je bilo 18 muškaraca i 14 žena, a 68,7 posto ih je bilo starije od 65 godina.

– Ovo je sigurno jedan ohrabrujući podatak. Opreznosti nikada kraja, i nadamo se da će se ovaj trend nastaviti kako bismo mogli nastaviti i s ublažavanjem drugih mjera jer nama je svima interes da ljudi što prije počnu normalan život , iako stalno govorimo da taj život će još pričekati onaj kakav smo imali ranije, ostaće još sa maskama i mjerama osobne zaštite, ali polako vraćanje cjelokupnog života u smislu otvaranja radnji se može očekivati u narednom periodu ako zadržimo ovu stabilnost – istakao je Čerkez te apelovao na stanovništvo da zadrži disciplinu.

– Pred nama je vikend, ponavljamo svaki put pa ćemo to učiniti i ovaj. Molimo građane da se pridržavaju svih naredbi i svih mjera, da ne komplikujemo situaciju koja nam ide u dobrom smjeru. Da li će ona ostati ovakva isključivo zavisi od sviju nas” – istakao je.

Čerkez je najavio da bi nakon majskih praznika mogle biti ublažene i mjere zabrane rada za određene djelatnosti, dok za ugostiteljske objekte to vjerovatno neće biti slučaj do početka ljeta.

(Tuzlainfo.ba)