Smanjen broj ulazaka u BiH: Najviše osoba u karantinu ima Tuzlanski kanton

by nedim
| 18:37
  •  
  •  
  •  
  •  

Smanjen je intenzitet ulaska u Bosnu i Hercegovinu na graničnim prelazima gdje su postavljeni šatorski karantini, kako u FBiH, tako i RS, kao i dijelom u Brčko distriktu, izjavio je direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović.

Prema njegovim riječima, u protekla 24 časa, preko graničnih prelaza na području FBiH, u našu zemlju je ušlo 19 lica, koja su privremeno bila upućena na šatorske prostore, a potom u karantine u svoje kantone.

Ajdinović je rekao da je do sada iz šatorskih karantina u kantonalne karantinske prostore upućeno 210 lica u USK, u PK 18, TK 404, ZDK 284, BPK 6, SBK 107, HNK 28, ZHK 22, KS 75 i Kanton 10 23.

Kako je rekao, zaprimljeno je dosta žalbi i pritužbi građana koji se nalaze u karantinskim prostorima, ali da su prema preporukama epidemiologa, u svih 10 kantona podneseni izvještaji prema Federalnom ministarstvu zdravstva, da umjesto 28 dana, vrijeme boravka u karantinskom prostoru skrati na 14 dana.

Istakao je da je veliki broj naših građana u protekla dva dana napustio karantinske prostore.


Dodao je da je FUIZP do sada ukupno izdala 26.809 rješenja o izolaciji, a podaci su upućeni nadležnim upravama policija.

Komunikacija FUIZP sa Inspektoratom u RS, prema Ajdinovićevim riječima, nekad je bolja, a nekad lošija, ali da svakako sarađuju, s obzirom da veliki broj ljudi sa mjestom prebivališta u RS prelazi preko graničnih prelaza na području FBiH i obrnuto.

” Do sada su za 3.165 lica sa mjestom prebivališta u RS, upućeni podaci republičkom Inspektoratu”, rekao je Ajdinović, te dodao da su iz RS dobili podatke za 432 lica sa prebivalištem u FBiH, kao i iz Brčko distrikta za 42 osobe.

On je naglasio da 23.104 rješenja o izolaciji od juče nisu na snazi, te pozvao građane da se pridržavaju izrečenih mjera i preporuka nadležnih.

Ajdinović je najavio da će sutra biti održana sjednica Federalnog štaba civilne zaštite na kojoj će, između ostalog, biti razmatrana obaveza karantina za određena lica, kako bi pojedini bili izuzeti od toga. Takođe, kako je rekao, na sjednici će biti riječi i o ublažavanju mjera koje su na snazi.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.