Pad prihoda od 15 posto: FBiH planira zaduženje za još 790 mil KM

by nedim
| 10:49

Federacija BiH morat će se zadužiti za 790 mil KM radi saniranja posljedica izazvanih koronavirusom, izjavila je u petak, 17. aprila, Jelka Milićević, ministrica finansija FBiH.

– Planirano zaduženje u ovoj godini 585 mil KM, a sada će ono biti 1,375 mlrd KM to kreditima, ali samo za saniranje stanja nesreće u zdravstvenom i ekonomskom smislu – kazala je Milićević.

Ona je dodala da su u ovom trenutku projekcije pada prihoda od poreza otprilike 15% i “još uvijek smo optimistični”.

– Naglo se zaledila ekonomija u svijetu pa samim tim i u FBiH, očekujemo da će se smanjenje zadržati na nekih 17% do kraja godine. Manji će priliv biti i od PDV-a, i mi smo izračunali da je to 158 mil KM. Prema broju uposlenih, i ljudi koji su ostali bez posla i onih koji su na gubitku povremenih poslova, smanjeni su doprinosi za mirovinski fond od 315 mil KM. Ne smije se destiti da mirovine budu dovedene u pitanje, ne smije se dovesti u pitanje minimum egzistencije, mora se osigurati minimalna plaća i predlažemo za veliki broj preduzeća subvenciju minimalne plaće, odnosno doprinosa – pojasnila je Milićević.

Ona je u funkciji komandantice Federalnog štaba civilne zaštite kazala da su sve donesene naredbe produžene do 30. aprila 2020. godine.

(TI)