FŠCZ: Šest osoba koje su nedavno ušle u BIH pozitivne na koronavirus

by nedim
| 16:46
  •  
  •  
  •  
  •  

Član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović na današnjoj press konferenciji povodom aktuelne situacije i pandemije koronavirusa je istakao kako je od 15. marta do danas izrečeno 25.598 rješenja o mjerama izolacije na graničnim prijelazima.

– Federalna uprava za inspekcijske poslove nastavlja u kontinuitetu vršiti 24-satnu kontrolu svih putnika na 14 graničnih prijelaza kao i kontrolu roba na dva granična prijelaza na kojima je omogućeno da se roba uvozi i izvozi iz BiH. Broj rješenja o izolaciji je dakako danas puno manji s obzirom na naredbu Federalnog štaba civilne zaštite o obavezi karantina za sve građane BiH koji ulaze u BiH i potpunom implementacijom odluke Predsjedništva BiH. Tokom jučerašnjeg dana izrečeno je 219 rješenja kada se radi o izuzecima, radi se o vozačima u međunarodnom transportu, pilotskom, kabinskom osoblju, prekograničnim radnicima, pograničnom kretanju i ostalim kategorijama koje spadaju u izuzetke – pojasnio je Ajdinović.

Dodao je da su 22 osobe upućene u šatorske prostore i njima je izdato rješenje Federalnog ministra zdravstva o upućivanju u karantin u kantonima gdje im je i prebivalište

– Ukupno je u šatorske prostore, a potom i u karantinske prostore na području FBiH upućeno 417 osoba koje su do sada preko 14 graničnih prijelaza prošla ove procedure – kazao je Ajdinović.

Prema njegovim riječima danas ističu mjere za 377 osoba koje su dobile rješenja o izolaciji koje je donijela Federalna uprava za inspekcijske poslove.


– Danas imamo ukupno 19.332 osobe kojima su istekle ove mjere izolacije i ukoliko su se javljali svojim porodičnim ljekarima, epidemiolozima i nisu mijenjali svoju kliničku sliku, možemo kazati danas da se mjere izolacije na njih više ne odnose. Prije nekoliko minuta sam dobio podatak da je troje naših sugrađana koji su doputovali letom iz Štokholma, nažalost, pozitivni su na koronavirus, a dvoje naših sugrađana koji su u prethodna tri dana ušla u BiH i bili privremeno zadržani na graničnom prijelazu Izačić i potom upućeni u karantinske prostore u USK, također su pozitivni na koronu i jedna osoba koja je u prethodna tri dana ušla u BiH i privremeno zadržana na graničnom prijelazu Osoje također je pozitivna na koronavirus – pojasnio je Ajdinović.

(TI/Fena)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.