Udruženje državnih službenika FBiH: Predlažemo da se sve plate ograniče, posebno politički izabranim predstavnicima

by admin2
| 14:18

Nakon informacije da premijer FBiH „Fadil Novalić predlaže smanjenje plata u javnom sektoru za 10%“ a sve u smislu “pružanja pomoći za izlazak iz krize koja će nastati nakon utjecaja koronavirusa”, iz Udruženja državnih službenika FBiH predlažu:

– Da prvo razjasnimo špekulacije u medijima zbog nejasne formulacije pojma „državni službenik“.Naime, krajnje je vrijeme da napravimo razliku između zaposlenih u javnoj upravi, koji su na javnom konkursu izabrani i postavljeni na radna mjesta DRŽAVNI SLUŽBENIK (i rade svakodnevno, puno radno vrijeme, pa i u uslovima nesreće, za neto plate od oko 1.000,00 KM do oko 2.300,00 KM mjesečno) i drugih lica iz tzv. „javnog sektora“. „Državni službenik“ nisu lica sa višestruko većim zaradama i posebno mjesečnim primanjima, a koji su izabrani podobni predstavnici stranaka i zastupnici u raznim tijelima kao što su: vijeća, skupštine, parlamenti, komisije, upravni i drugi odbori, i slično. Neki od ovih lica, koji nisu „državni službenici“ mjesečno primaju i po 40 prosječnih penzija u BiH, ili oko 18 prosječnih plata, ili oko 8 najvećih plata DRŽAVNIH SLUŽBENIKA koji su u redovnom radnom odnosu (po riječima ministra Fahrudina Radončića, parlamentarac Damir Arnaut će za 4 godine mandata primiti oko 800.000 KM, pa iz tog razloga nije neopravrano od istog tražiti da vrati 100.000 KM nakon izlaska iz stranke. Iz ovog podatka slijedi razočaravajuća istina – da pojedini takvi „predstavnici“ koji nisu državni službenici, primaju i po 16.666 KM mjesečno za mali ili nikakav rad, a posebno za mali koristan rezultat rada).

– Da se u vrijeme trajanja STANJA NESREĆE uzrokovane pojavom korona virusa (COVID 19) ukinu sva plaćanja izabranim dužnosnicima i predstavnicima na svim nivoima vlasti u FBiH, osim onih koji su angažovani u štabovima i drugim obaveznim tijelima na konkretnom sprovođenju mjera suzbijanja koronavirusa u BiH (ostali nisu u uslovima da rade). Na ovaj način se može ostvariti veća ušteda od one koju je predvidio premijer Novalić (ako su tačne pomenute medijske špekulacije).

– Da se u vrijeme trajanja stanja nesreće ni u kom slučaju ne smanjuju plate državnim službenicima (DS) i namještenicima(N), a namještenici su zaposlenici sa još manjom platom, od oko 700,00 do 1.200,00 KM; koji su obavezni svakodnevno izvršavati svoje radne zadatke iz opisa radnog mjesta i druge zadatke u vezi sa stanjem NESREĆE, a po naredbama štabova Civilne zaštite, posebno da se ne smanjuju plate onim zaposlenicima koji rade. Predlažemo da se, prije razmišljanja o smanjenju plata zaposlenih DS i N, prvo ostvare uštede ukidanjem plaćanja po osnovu rada u bilo kakvim komisijama, štabovima, NO/UO, vijećnicima/parlamentarcima – političkim predstavnicima, i sl.

– Zaista bi bilo krajnje licemjerno da se plate smanjuju zaposlenicima (državnim službenicima i namještenicima) koji su svakodnevno na svojim radnim mjestima i izvršavaju razne zadatke po naredbama raznih štabova civilne zaštite, dok se istovremeno ne postignu odgovarajući finansijski efekti ušteda na bazi obustave plaćanja nezarađenih prihoda onima koji nisu DRŽAVNI SLUŽBENICI (a premijer i mediji ih tretiraju kao „javni sektor“), a koji su i do sada ostvarivali nezarađene i prevelike prihode bez odgovarajućih rezultata rada (oni sigurno imaju odgovarajuću rezervu novaca).

– Inače, predlažemo da se generalno (i nakon stanja NESREĆE) sve plate ograniče, posebno politički izabranim predstavnicima u svim tijelima FBiH (i drugim), u odnosu na ostvarene prosječne plate i penzije u FBiH, na način – da najveća plata (i ukupna mjesečna primanja) ni u kom slučaju nikome u FBiH ne bi trebala biti veća od npr. prosječnih 3 plate ili od prosječnih 6 penzija. O ovome svakako treba voditi dijalog i sa predstavnicima sindikata, ali imajući u vidu da su rezultati naših političkih „predstavnika“isuviše skromni u odnosu na njihove kolege u Evropskoj Uniji (a u EU su ovi odnosi uspostavljeni kako predlažemo). Dakle, tražimo da se politički podobni predstavnici u svim tijelima organa vlasti u FBiH solidarišu sa ostalim građanima i dijele sudbinu ostatka građana zemlje u kojoj žive.

– U svakom slučaju podržavamo prijedlog Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne uprave, sudske vlasti i javnim ustanovama u FBiH, da se plaće državnih službenika i namještenika ne smanjuju (ni za 10%), da se sa takvim mjerama svakako prvo solidarišu svi drugi (koji nisu ni državni službenici ni namještenici, a jesu izabrani predstavnici koji su do sada već primali prevelike i nezarađene plate, i sigurno imaju odgovarajuće rezerve novca), saopćili su iz Udruženja državnih službenika FBiH.

 (TI)