Savez općina i gradova FBiH: Potrebno osigurati subvencioniranje minimalnih plata

by admin2
| 14:02
  •  
  •  
  •  
  •  

Predsjedništvo Skupštine Saveza općina i gradova FBiH insistira da se Prijedlogom zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica u FBiH trebaju izričito tretirati uposleni u poslovnim subjektima, kojima je obustavljen, onemogućen i zabranjen rad temeljem odluka organa vlasti i Federalnog štaba civilne zaštite na način da im se subvencionira minimalna plaća, kako bi im se osigurao dohodak i očuvala radna mjesta, jer su ove kategorije trenutačno najugroženije. Predsjedništvo SOGFBiH je jednoglasno utvrdilo svoje zahtjeve i zaključke po pitanju trenutačnog seta ekonomskih mjera Vlade FBiH. Insistiraju da Vlada FBiH Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica osigura subvencioniranje minimalnih plaća uposlenicima u poslovnim subjektima, kojima je obustavljen, onemogućen i zabranjen rad temeljem odluka organa vlasti i Federalnog štaba civilne zaštite, kako bi se zaštitile ove kategorije stanovništva i sačuvala njihova radna mjesta. Zahtijevaju, kako je saopćeno, da se naglasi da se prenamijenjena namjenska sredstva (iz čl. 12. predloženog Zakona) koriste isključivo za namjene saniranja zdravstvenih, socijalnih i ekonomskih posljedica proglašenja stanja nesreće, da se upravni postupci ne smiju prekidati za vrijeme trajanja stanja nesreće na području Federacije BiH.

Što se tiče raspodjele sredstava Međunarodnog monetarnog fonda u dogovorenom iznosu od 330 milijuna eura, Predsjedništvo SOGFBiH inzistira da jedinice lokalne samouprave u FBiH moraju sudjelovati u raspodjeli sredstava od kredita Međunarodnog monetarnog fonda koji iznosi 330 milijuna eura, jer će, svakako, općine i gradovi sudjelovati u otplati ovog duga temeljem nepravednog umanjivanja osnovice za raspodjelu prihoda od indirektnih/neizravnih poreza. Naglašeno je da se općine i gradovi u FBiH konstantno suočavaju s nedostatkom financijskih sredstava, jer su im prihodi kontinuirano nepravedno umanjivani temeljem sustava otplate vanjskog duga FBiH, pri kojemu se iznos otplate vanjskog duga, koji je najvećim dijelom rezultat zaduživanja viših razina vlasti, oduzima od iznosa prihoda od indirektnih poreza prije raspodjele ovih prihoda po pojedinačnim razinama vlasti. Na ovaj način općine i gradovi su primorane otplaćivati vanjski dug koji načine kantonalna i federalna razina vlasti.
Upozoreno je da problem nedostatka financijskih sredstava u općinskim i gradskim proračunima posebno dolazi do izražaja u trenutačnoj situaciji, što bi moglo finansijski ugroziti općinske i gradske proračune i dovesti u pitanje funkcionalnost pojedinih jedinica lokalne samouprave u FBiH.

Također, podržana je inicijativa Grada Cazina za izmjenu naredbe Federalnog štaba civilne zaštite, kojom je svim osobama koja ulaze u Bosnu i Hercegovinu naređena obavezna mjera karantena po rješenju Federalnog ministarstva zdravstva. Zbog problema u izvršavanju ove naredbe u smislu sporosti procedura prilikom trijaže i izdavanja rješenja, Predsjedništvo SOGFBiH traži da se naredbom Federalnog štaba propiše da sve osobe koje ulaze u Bosnu i Hercegovinu obavezno prođu kroz trijažne šatore na graničnim prelazima, te da se odmah kod istih lica izvrši testiranje na koronavirus – COVID 19 i da se u slučaju negativnog nalaza licima određuje mjera samoizolacije, dok bi se u slučaju pozitivnog nalaza osobe trebale upućivati u medicinske ustanove pod liječnički nadzor.

Predsjedništvo SOGFBiH se izjasnilo i oko inicijative CIK-a BiH o izmjenama Izbornog zakona, kojim bi se uveo pojam izvanrednih okolnosti i regulacija eventualne odgode izbora, davši potporu zaključku CIK-a, pri čemu se potenciraju i raniji zahtjevi SOGFBiH za objedinjavanjem održavanja općih i lokalnih izbora u istoj kalendarskoj godini. Na taj način, Predsjedništvo SOGFBiH podržava da se naredni opći i lokalni izbori održe 2022. godine, smatrajući to troškovno isplativijim i opravdanijim.

S obzirom da je Vlada FBiH odlučila poništiti raspodjelu transfernih sredstava nižim nivoima vlasti, Predsjedništvo SOGFBiH je zauzelo jasan stav da se uz prethodno utvrđene transparentne kriterije za raspodjelu, financijska sredstva u iznosu od 21 milijun KM, koja su u proračunu Federacije BiH bila planirana za kantone i lokalne zajednice, vrate kao pomoć proračunima općina, gradova i kantona.


Ove zaključke i zahtjeve SOGFBiH će dostaviti svim relevantnim institucijama u zemlji kao i predstavnicima međunarodne zajednice u BiH – saopšteno je.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.