Koronavirus u BiH: Od sinoć 48 novozaraženih, preminuo muškarac (51)

by nedim
| 7:48

Tokom noći, od urađenih 178 testiranja, kod 20 osoba je test bio pozitivan na COVID-19, potvrdila je za Faktor prof. dr. Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a.

Radi se o dvije osobe iz Goražda, sedam iz Sarajeva, dvije iz Bosanske Krupe, tri iz Cazina, dvije iz Velike Kladuše, te četiri osobe koje su smještene u izolatorij KCUS-a.

Ministar zdravlja i socijalne politike Republike Srpske Alen Šeranić kazao je da su u protekla 24 sata u tom entitetu testirane 664 osobe, a da je od toga broja pozitivnih 28.

Kako je ministar zdravlja RS istakao, veći broj uzoraka je uzet zbog drugačijeg režima rada u toku vaskršnjih praznika, te su iz tog razloga htjeli da u ovolikom broju povećaju broj uzorkovanja.

Kada je riječ o novozaraženim, 17 je muškaraca i 11 žena,

“Ono što nije dobro je da ima mnogo onih koji ne mogu da kažu s kojim kontaktima su bili i zbog tog je važno da se na praznicima koji nam slijede pridržavamo svih mjera koje su prethodno izrečene”, istakao je Šeranić na današnjoj pres-konferenciji.

Rekao je i da je značajna činjenica da nema novih sredina u kojima se virus pojavljuje te je i zbog toga naglasio važnost poštivanja mjera.

Od 28 novozaraženih, dvoje je zdravstvenih radnika iz UKC RS.

Također u protekla 24 sata u Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske preminuo jedan pacijent, muškog pola kod kojeg je potvrđeno prisustvo novog korona virusa.

Riječ je o pedesetjednogodišnjem pacijentu, iz Banjaluke koji nije imao hronična udružena oboljenja.

Pacijent je bio hospitalizovan 21 dan u Klinici za infektivne bolesti.

Prema podacima institucija u Bosni i Hercegovini, dosad je korona virusom zaraženo više od 1150 osoba. Preminule su 42 osobe.

(TI)